Small Town Killers

Genre: Zwarte komedie | Duur: 1u30 | 2016 | Release: 15 April 2017 | Land: Denemarken | Regie: Ole Bornedal | Cast: Nicolas Bro, Ulrich Thomsen, Mia Lyhne, Lene Maria Christensen, Søren Malling, Marcin Dorocinski

Small Town Killers is de nieuwste film van de Deen Ole Bornedal die in ’94 doorbrak met de gelauwerde thriller Nightwatch. De film kreeg drie jaar later zelfs een Amerikaanse remake en binnenkort een sequel. Buiten een korte passage op het BIFFF 2010 met Deliver us from Evil, liet de man niet veel van zich horen, tot nu. In 2017 was hij opnieuw van de partij en de film sleepte de Zilveren Méliès, en dus ook een ticket voor de Gouden Méliès-competitie in de wacht.

 

Centraal staan Ib en Edward, twee vakmannen die de alledaagse sleur en hun vrouwen beu zijn. Ze besluiten te scheiden, maar ontdekken dat de vrouwen op de hoogte zijn van hun zwart geld. Om hun droom van een gelukzalig leventje in Phuket niet in, besluiten ze dan maar een huurmoordenaar in te huren om van de dames af te raken. Maar ze laten zich niet zomaar doen natuurlijk, en wat de mannen kunnen, kunnen zij ook!

Hoewel de film een interessante premisse heeft, toont Bornedal zich niet de even gegadigde schrijver als zijn collega’s waaraan hij zich met deze film probeert te spiegelen. We denken hierbij vooral aan de gebroeders Coen en zijn landgenoot Anders Thomas Jensen. De vele ingrediënten voor een gortdroge en zwarte komedie zijn wel aanwezig, maar Bornedal weet het helaas niet tot een meesterlijk gerecht om te vormen. De film kent enkele sterke scènes, maar het verhaal laat helaas wat te wensen over.

De vele ingrediënten voor een gortdroge en zwarte komedie zijn wel aanwezig, maar Bornedal weet het helaas niet tot een meesterlijk gerecht om te vormen.

Het eerste probleem is dat de humor vaak eerder platvloers is dan naargeestig en gortdroog. Bornedal neemt verder veel te snel toevlucht in clichés om de kijker aan het lachen te brengen. Verhaal lijkt ook nooit echt uit zijn voegen te barsten en de bordkartonnen personages lijken steeds rond de pot te draaien. Net wanneer de finale confrontatie er lijkt aan te komen, is deze bovendien in een oogblink voorbij en krijg je een zeemzoet einde voorgeschoteld dat nauwelijks enige voldoening geeft.

Verder laat Small Town Killers zich vooral opvallen door de aanlokkelijke cast. Ib en Edward worden gespeeld door respectievelijk Nicolas Bro en Ulrich Thomsen, terwijl ook Søren Malling de revue passeert als de lokale politieagent. Mia Lyhne en Lene Maria Christensen nemen de rollen van de vrouwen op zich. Allen proberen ze het beste te maken van het materiaal waarmee ze moeten werken, maar slaan de bal soms al eens mis. Al moeten we toegeven dat Bro en Thomsen die als travestiet rondlopen best wel hilarisch is.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien