Life

Genre: Science-fiction | Duur: 1u44 | 2017 | Release: 19 April 2017 | Land: VS | Regie: Daniel Espinosa | Cast: Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds, Hiroyuki Sanada

Het briljante Arrival week recent nog af van de veronderstelling dat buitenaards leven vijandige bedoelingen heeft. In Life keren we terug naar de klassieke premisse: aliens zijn bloeddorstig en vijandig.

De zeskoppige bemanning van het ruimtestation ISS onderzoekt stalen die op Mars verzameld werden. Er blijken levensvatbare cellen aanwezig, die met behulp van de wetenschap al snel tot een razendsnel evoluerend wezen uitgroeien, dat zijn honger uiteraard hoopt te stillen met de mensen om hen heen.

 

De strijd van de groep wetenschappers om binnen de beperkte en benauwende omgeving van het ruimtestation te ontsnappen aan een monsterlijk wezen, vormt al heel snel een doorslagje van Alien, onvermijdelijk. Je kan Life dan ook op geen enkel moment echt geïnspireerd of verrassend noemen - zelfs de titel getuigt van ideeënarmoede. Dat zowat alle dramatische ontwikkelingen in de prent maar al te vaak het gevolg zijn van het doorbreken van het protocol waar de astronauten het over hebben, laat je als kritische kijker ook al snel fronsen.

Maar Life is wel bijzonder adequaat in beeld gezet en mag er als beklemmende mix van gruwel, science-fiction en suspense wel zijn. Het camerawerk en de special effects zijn bijzonder genietbaar en de cast levert mooi werk, al hebben we Ryan Reynolds en Jake Gyllenhaal toch al iets te vaak als respectievelijk de coole held en de gevoelige doorzetter gezien.

Als doorslagje van Alien niettemin geslaagde gruwelscience-fiction

De Zweed Daniel Espinosa (Snabba Cash, Safe House) lijkt niet bijzonder veel vat te hebben op deze wat overgeproduceerde film. Er zat misschien meer in dit gegeven, maar het resultaat is niettemin voldoende kwalitatief filmvoer. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Twee onderzoekers overleven de strijd, Jordan en North. Jordan wil zichzelf opofferen door Calvin, het wezen, in een shuttle te lokken en hen beiden de ruimte in te schieten. North kan met een andere shuttle terug naar de Aarde gestuurd worden. Het plan mislukt, want de shuttles doen beiden net het omgekeerde. North wordt de ruimte ingeschoten, Jordan landt op Aarde, half overrompeld door Calvin. De vissers die de shuttle aantreffen, openen ondanks de waarschuwingen van Jordan wel de deur.