Sausage Party

Genre: Komedie | Duur: 1u29 | 2016 | Release: 17 Augustus 2016 | Land: VS | Regie: Conrad Vernon, Greg Tiernan | Cast: Seth Rogen, Kristen Wiig, Michael Cera, Jonah Hill, James Franco, Danny McBride, Edward Norton, Salma Hayek, Bill Hader, Paul Rudd, Anders Holm, Craig Robinson

Het heeft even geduurd voor er in Hollywood iemand bereid gevonden werd zich achter Sausage Party te scharen. Een animatiefilm die gericht is op volwassenen, vol onverholen platte praat en niet altijd even beschaafde taferelen, daar durft menig hypocriete studiobons nog wel voor terugdeinzen. Maar kijk, de film is er uiteindelijk gekomen - eens te meer hebben we daar miljardairsdochter Megan Ellison voor te danken, wiens Annapurna Pictures er ook voor zorgde dat we Her, Zero Dark Thirty, The Master en Everybody Wants Some! te zien kregen, projecten die door bekrompen producenten als te riskant werden bevonden. 

 

Nu, aanvankelijk vraag je je tijdens het aanschouwen van Sausage Party inderdaad ook af hoe dit tot stand is gekomen. De opeenvolging van getinte sekspraat, puberale grappen, vulgaire opmerkingen en grove beledigingen verrassen ons geenszins in heel wat Amerikaanse komedies, maar in een lieflijke context als een vrolijke animatieprent, is het best wel wennen. Je ziet het natuurlijk wel aankomen - hoofdpersonage is een worst die graag even naar binnen wil schuiven bij zijn vriendin, een broodje - maar de schaamteloze directheid van de dialogen, is zeker raak. Van bij het begin wordt ook duidelijk gemaakt dat dit geen film voor kinderen is. 

Nochtans steunen de plot en de animatie volledig op de vertrouwde kenmerken van de succesvolle Pixarprenten als Cars en Toy Story. We bevinden ons in een charmante en vrolijke supermarkt waar alle voedingswaren druk kakelend afwachten tot ze gekocht worden, in de veronderstelling dat het leven zich dan zal openbaren. Het koppel Frank en Brenda kan niet wachten om, eens uit de verpakking, flink te gaan rampetampen. Maar wanneer er bij de aankoop iets misgaat, vallen een handvol producten uit de boot en vangen ze een riskante tocht aan doorheen de supermarkt. Een op hol geslagen vaginale douche mag als slechterik fungeren.  

Dit klassieke gegeven wordt vrij ernstig, en zelfs met een zeker duister kantje uitgewerkt - Frank zal uiteindelijk strijden voor al zijn collega-voedingswaren en de personages kennen een zekere ontwikkeling. Goed dus dat de opzet om een tegenhanger van Toy Story te maken, wel gebeurt met begrip en inzicht in de klassieke vertelstructuur. Maar eens die op poten gezet, gaan de schrijvers loos om elk moment van het avontuur te vullen met vuilbekkerij, platte toespelingen en ongegeneerd gratuite seks. 

De schaamteloze directheid van de dialogen en de op dreef zijnde stemmencast zorgen voor een verrassende komedie voor volwassenen

Daar valt bij momenten best van te genieten en mee te lachen. De formidabele cast - waaronder Edward Norton als een sullige donut die aan Woody Allen doet denken en Salma Hayek als een lieflijke, lesbische taco - geeft schitterend leven aan de maffe figuurtjes en de humor is gevarieerd en gul aanwezig.  Sausage Party is uiteindelijk zelfs een dappere film want de plot durft ver te gaan - al is ook duidelijk dat niemand een fatsoenlijk idee had voor de afloop. 

De animatie is aardig maar lang niet zo imponerend als we intussen gewend zijn. Er is duidelijk meer aandacht geweest naar de mate waarop Brenda het broodje op een vagina moest lijken, dan naar een gedetailleerde animatie van texturen en materialen. Zoveel geld wou men er nu ook weer niet tegenaan gooien. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadat alle etenswaren zich aan elkaar vergrepen hebben in een orgie, stappen onze vrienden een door de kauwgom uitgevonden poort in die hen naar een andere wereld gaat brengen, waarin ze bekende acteurs zullen zijn.