Battle of the Sexes

Genre: Drama | Duur: 2u01 | 2017 | Release: 8 November 2017 | Land: VS | Regie: Valerie Faris, Jonathan Dayton | Cast: Emma Stone, Steve Carell, Andrea Riseborough, Bill Pullman, Elisabeth Shue, Sarah Silverman, Alan Cumming, Austin Stowell, Natalie Morales

Wie na Borg McEnroe nog meer zin heeft in reconstructies van legendarische tennismatchen, zal zijn gading vinden bij Battle of the Sexes, waarin de befaamde strijd tussen Billie Jean King en Bobby Riggs herverteld wordt. Zij stond in 1973 aan de top van het vrouwentennis, hij was een gewezen kampioen die op zijn iets oudere dag opmerkte dat mannen beter tennis spelen dan vrouwen. Dat moest dan maar eens bewezen worden. 

 

Van de sport zelf krijgen we niet bijzonder veel te zien, maar als deels biografisch drama over gendergelijkheid is Battle of the Sexes lang niet slecht. In deze amusante, zij het formulistische Hollywoodprent krijgt vooral Billie Jean King aandacht, via een gekende mix van professionele en persoonlijke perikelen, maar kijken we ook terug op de man-vrouwverhoudingen die typerend waren voor begin jaren '70. 

Emma Stone is als Billie Jean King behoorlijk overtuigend. We hadden een bevestiging dat ze die Oscar voor La La Land echt verdiende, blijkbaar nog nodig. In deze prent zien we haar de twijfels en moed van King geloofwaardig vertolken, als topsporter, als vrouw met ontoelaatbare verlangens, als voorvechtster van gendergelijkheid. Carell mag voor de meer komische noot zorgen maar speelt de grillen van de wat clowneske Riggs duidelijk met veel plezier. In de bijrollen vallen Sarah Silverman en Andrea Riseborough op, al willen we ook de 54-jarige Elisabeth Shue maar eens feliciteren met het waardig ouder worden. Wat een verschijning! 

Enigszins routineuze maar onderhoudende Hollywoodkijk op een legendarische tennismatch

Regisserend koppel Dayton en Faris vinden met deze prent niet de energie en frisheid van hun doorbraakprent Little Miss SunshineBattle of the Sexes is nog nadrukkelijker een crowd-pleaser die wat karakterloos de routine volgt en zijn nog steeds actuele onderwerp eerder vrijblijvend behandelt. Niettemin is dit een aardig tussendoortje dat de vraag doet stellen waarom hier nog niet eerder een film over gemaakt werd. 

 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Billie Jean wint de wedstrijd. Ze zal zich pas 8 jaar laten outen.