Okja

Genre: Avontuur, Drama, Komedie | Duur: 2u01 | 2017 | Release: 28 Juni 2017 | Land: Zuid-Korea | Regie: Bong Joon-ho | Cast: Paul Dano, Seo-Hyun Ahn, Tilda Swinton, Jake Gyllenhaal, Giancarlo Esposito, Shirley Henderson, Lily Collins

De film waarmee de Zuid-Koreaanse Bong Joon-ho het geweldige Snowpiercer liet opvolgen, wist bij de vertoning in Cannes voor enige controverse te zorgen. Okja was namelijk één van de twee producties waarmee Netflix zich bij de grote jongens voegt, waardoor de film na zijn vertoning in Cannes meteen een release zou krijgen op de zender – en dus niet in de bioscoop. Heel wat filmliefhebbers zagen de teloorgang van de cinemacultuur angstwekkend dichterbij komen. 

 

De reacties op Okja focusten zich in eerste instantie dan ook op dat gegeven, waardoor de waardering wat verloren ging. Zoals elke film van Bong Joon-ho is dit echter een alweer heel entertainende en geïnspireerde prent geworden.

Mija is een Zuid-Koreaans weesmeisje dat enorm verknocht is aan haar reuzenvarken Okja. Ze is zich er amper van bewust dat dit door genetische manipulatie tot stand gekomen wezen eigendom is van Mirando, een vleesverwerkende multinational die met een revolutionair nieuw product hoopt te scoren. Okja blijkt de titel van beste supervarken gewonnen te hebben en wordt tot Mija’s afgrijzen naar New York verscheept voor een PR-stunt.

De strijd die volgt zou enerzijds flink de satire dienen die Okja in zekere zin is. Dierenrechtenorganisatie ALF versus een meedogenloze onderneming met een kille CEO, het zet aan tot nadenken maar Bong voegt absurditeiten en overdrijvingen toe die de ondertoon komisch houden. Zo staat de vertolking van Jake Gyllenhaal eerder ten dienste van de farce. Tilda Swinton mag zich heerlijk uitleven in een dubbelrol terwijl Paul Dano minzaam het geweten vertolkt.

Hollywoodspektakel, satire, sprookje, komedie, kinderfilm: Okja is het allemaal

De cineast drukt ons echter wel met de neus op de folterfeiten en wijst ons verontwaardigd op het immense dierenleed dat onze hotdogs en biefstukken eisen. De toenemende grimmigheid en occasionele gruwel staan in contrast met de schijnbaar kindvriendelijke of komische insteek. De afloop bevat zelfs een hartverscheurende referentie naar de Holocaust. Tegelijk heeft Bong zijn werk altijd al met een zekere Hollywoodallure in beeld gezet. Okja is dus ook een entertainend spektakel met enkele meeslepende actiescènes en indrukwekkende visuele effecten.  

De films van Bong Joon-ho laten zich dus moeilijk definiëren en dat is bij Okja niet anders. Soms wringen bepaalde aspecten wat. Maar als ode aan de band tussen mens en dier met als centraal gegeven de liefde tussen Mija en Okja, een vanzelfsprekende connectie gebaseerd op vertrouwen en gelijkwaardigheid, is dit een aandoenlijke film. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mija koopt Okja met het gouden varken van haar grootvader en die deal ziet Nancy Mirando wel zitten. Maar de honderden andere varkens die naar de slachtbank worden geleid, zal ze niet kunnen redden. Eén varkenskoppel duwt een jong Mija's richting uit, zodat ze tenminste die nog kan redden.