The Commuter

Genre: Actiethriller | Duur: 1u45 | 2018 | Release: 1 Januari 2018 | Land: VS | Regie: Jaume Collet-Serra | Cast: Liam Neeson, Vera Farmiga, Patrick Wilson, Sam Neill, Elizabeth McGovern, Andy Nyman, Roland Møller, Charlotta Tengroth

In zijn vierde samenwerking met Liam Neeson herkauwt de Spaanse regisseur Jaume Collet-Serra min of meer de simpele plot van Non-Stop, hun eerdere film die best vermakelijk was in zijn complexloosheid. Het vergezochte The Commuter belandt echter al heel snel op een dood spoor.

 

Aan boord van een pendeltrein krijgt Neeson als net ontslagen rechercheur de opdracht een passagier te zoeken en te vermoorden anders – geeuw! – zal zijn gezin iets overkomen. De krakkemikkige plot die volgt, recycleert een aantal verhaalelementen uit Non-Stop – een voertuig waarin de manoeuvreerruimte beperk is, de dreiging van een crash, een race tegen de tijd en een uitgebluste protagonist met ballen aan zijn lijf – maar in plaats van de gebruikelijke adequaatheid en schwung die Collet-Serra aan zijn actiefilms geeft, wordt dit al snel een vermoeiende rit, waarbij de personages amper dimensie krijgen, de spanning de futloosheid van een NMBS-loketbediende evenaart en de opzet steeds ongeloofwaardiger en grotesker wordt tot je uiteindelijk in een voorspelbare finale belandt. Collet-Serra laat zijn camera weer naar hartelust door de wagens razen, maar er zit meer visueel vernuft in een beeldscherm in een doorsnee Vlaams station dat rond het spitsuur rood ziet van de aangekondigde vertragingen. 

Er zit meer spanning in een NMBS-beeldscherm dat rond het spitsuur rood ziet van de aangekondigde vertragingen.

Al wil The Commuter bij momenten de argeloze kijker enige fun bezorgen met rechttoe rechtaan nonsens, valt dit onsamenhangend gedoe bezwaarlijk degelijk popcornvertier te noemen.   

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De trein ontspoort na een explosie in de bestuurderscabine. Enkel de conducteur sterft, de wagon met alle overgebleven passagiers blijft ongeveer overeind. Michael vraagt iedereen echter aan boord te blijven zodat de jongedame die als getuige van een misdaad het beoogde slachtoffer is van de samenzwering waarin Michael belandt is, kan beschermd worden. Agent Murphy, Michael's voormalige partner, komt aan boord om te onderhandelen maar men komt er achter dat hij mee in het complot zit. Michael weet hem door een list te laten uitschakelen en iedereen is gered.