Wicked Girl
rating

Duur: 08 min. | Land: | Regie: Ayçe Kartal | Cast: Zeynep Naz Daldal | Scenarist: Ayçe Kartal | Producent: Damien Megherbi

De Turkse cineast Ayce Kartal is geen nieuwkomer in de kortfilmwereld. ‘Wicked Girl’ is zijn derde werk dat net als zijn vorige twee kortfilms een sterk geëngageerde thematiek heeft. ‘Birdy Wouaf Wouaf’ (2016) ging over vrije meningsuiting en ‘Tornistan’ (2013) over de protestacties in het Gezi-park in Turkije. Nu kiest hij voor kinderverkrachting.

Naast de krachtige inhoud valt vooral de stijl van Kartal op. De vitale tekeningen zijn zowel geprononceerd als poëtisch. De uitgesproken lijnen krijgen nog meer effect door de weglatingen en de kleuraccenten. Niet alleen verleent hij hiermee zijn personages een enorme levendigheid en uitgesproken karakter, hij schenkt onze blik hierdoor ook de juiste focus. Geen enkele kans om af te dwalen.

Evenwichtig, ontroerend, ontwapenend en groots in al zijn details.

Ook inhoudelijk krijg je als kijker geen kans om in te dommelen. Het verhaal rond een klein meisje dat vertelt over haar jaarlijkse uitstapjes naar haar grootouders, is strak opgebouwd. De kinderlijke onschuld wordt al gauw doorbroken door verontrustende beelden die een diep trauma in zich dragen. Van de wind op de trein naar de knoestige handen van haar oma en van de zelfgebakken cakejes naar de monsters die haar bedreigen. Via de kracht van haar verbeelding wordt het voor de kijker snel duidelijk wat er zich juist heeft afgespeeld en wat de impact hiervan moet zijn.

Zonder melig, oordelend of zwaar op de hand te worden, weet Kartal een delicaat thema monumentaal uit te diepen. De regisseur levert een prachtige film af die recht op zijn doel afgaat en ons als kijker daarbij geen seconde uit het oog verliest. Evenwichtig, ontroerend, ontwapenend en groots in al zijn details.  Het moge duidelijk zijn dat dit een must-see is!

Carmen van Cauwenbergh