kortfilm.be 3.0
binnenkort! soon!
Join us at Film Fest Gent
15.10 at 10h30
LAUNCH-EVENT
 
On the Basis of Sex

Genre: Drama | Duur: 2u00 | 2018 | Release: 6 Maart 2019 | Land: VS | Regie: Mimi Leder | Cast: Felicity Jones, Armie Hammer, Kathy Bates, Justin Theroux, Sam Waterston, Jack Reynor, Cailee Spaeny

In deze klassieke biografische prent wordt de carrière belicht van Ruth Bader Ginsburg, een juriste en later rechter aan het Hooggerechtshof, die van groot belang was in de vrouwenemancipatie in de tweede helft van de vorige eeuw. In On the Basis of Sex leren we haar kennen als een gefocuste en intelligente advocate die zich vurig opwerpt als verdedigster van gediscrimineerde vrouwen en aldus mee zou instaan voor cruciale sociale veranderingen vanaf de jaren '70. Beslist een relevant figuur om er een film aan op te hangen. 

 

Hoewel de scenarist van deze al te conventionele film de neef is van de echte Ruth Bader Ginsburg en het hele project dus onder haar intussen 85-jarige, goedkeurend oog tot stand kwam, mist dit relaas nogal wat waarachtigheid. De voorgestelde feiten zijn geloofwaardig maar al te makkelijk verteerbaar gemaakt voor een groot publiek, waarbij de verontwaardiging van de protagoniste hoort over te slaan op de kijker zonder dat die exact weet hoe of wat. De personges spreken in boutades en slogans en staan in duidelijk afgelijnde verhoudingen tegenover en naast elkaar.

Bijzonder hapklaar allemaal, zelfs in die mate dat het scenario eigenlijk het werk van een computerprogramma lijkt. Meer zelfs, ook elk shot, elke cut en elke track lijken zodanig voor de hand liggend dat je je haast afvraagt of de makers geen algoritme gebruikt hebben. In de tweede helft van deze lang aanslepende film wordt gelukkig enige spanning opgeroepen rond  een essentiële rechtszaak, maar we worden toch voornamelijk bezig gehouden door ietwat kleurloze personages in stereotiepe, weinig sensationele situaties.

Onopmerkelijke en al te conventionele biografie

Aan het roer van deze al te nadrukkelijk geënsceneerde en amper diepgang nastrevende productie stond Mimi Leder, die ondanks haar positie als vrouw in een mannenwereld weinig voeling lijkt te hebben met het onderwerp. Als regisseur van o.a. Deep Impact, The Peacemaker en Pay It Forward heeft deze dame amper potten gebroken en ook On the Basis of Sex laat ze uitblinken in onopmerkelijkheid.

Het eerbetoon dat de bekroonde, oscargenomineerde documentaire RBG brengt aan deze interessante vrouw, blijkt eigenlijk veel meer de moeite van het bekijken waard te zijn. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien