Spider-Man: Far From Home

Genre: Actiekomedie | Duur: 2u09 | 2019 | Release: 3 Juli 2019 | Land: VS | Regie: Jon Watts | Cast: Tom Holland, Jake Gyllenhaal, Samuel L. Jackson, Zendaya, Jon Favreau, Marisa Tomei, Jacob Batalon, Tony Revolori, Cobie Smulders, Angourie Rice

De eerste Marvelfilm na Avengers: Endgame - één van de meest succesvolle films ooit - lijkt niet onder bepaalde verwachtingen gebukt te gaan en gaat gewoon rustig zijn dollarpakkende gang. Regisseur Jon Watts, die ons best wist te overtuigen met Spider-Man: Homecoming, serveert ons een luchtig en weinig complex actieavontuur dat echter de volwassen kijker in de kou laat staan. 

 

Peter Parker voelt een grote druk op zijn schouders. Nu Iron Man er niet meer is, lijken veel mensen hem als opvolger te zien. Maar de onhandige en naïeve tiener wil eigenlijk zijn eigen bestaan kunnen leiden. Met de klas een uitstap naar Europa maken en MJ versieren, zou dus moeten kunnen zonder dat Nick Fury beroep doet op zijn diensten. Een aantal vreemde fenomenen strooit echter roet in het eten en voor Peter het weet hangt hij zowel in Venetië, Praag als Londen aan draden te bengelen. 

In de eerste helft krijgen we taferelen te zien die zo futiel opgebouwd zijn dat ze lijken te vervliegen terwijl je er naar kijkt. Waar is de spanning, wat stellen de personages voor, waar zit de dramatische ondertoon? Een onthulling halfweg de film verklaart enigszins de wel erg simplistische opzet, maar je kan je helaas niet meer van de indruk ontdoen dat dit een toch wel erg licht, zelfs kinderlijk spektakel is. Hebben we bij het gros van de superheldenfilms al vaak het gevoel dat beroep gedaan wordt op onze innerlijke veertienjarige, dan lijkt Spider-Man: Far from Home pas echt voor familieentertainment te gaan.

Hoogst onnozel en futiel actiespektakel dat zich op kleuters lijkt te richten

We trachten het woord onnozel te vermijden, maar dit is helaas zodanig ongecompliceerd popcornvertier dat je met enkele hersencellen genoeg hebt. Wat is dit allemaal braaf, zedig en kleurloos. De passie waarmee Kirsten Dunst in Spider-Man (2002) de ondersteboven hangende Tobey Maguire binnendraaide, staat in schril contrast met truttige handjeshouderij tussen Holland en Zendaya. Zodat ook de vijfjarige hier iets aan heeft? Illustratief is ook een lachwekkend karikaturale weergave van een Nederlands plattelandsdorp in een bepaalde scène. Is dit een poppekast voor kleuters? 

De aanstekelijke vertolking van Tom Holland en de weinig ernstige verteltoon zorgen weliswaar voor enig vermaak, deze comicverfilming is verder helaas van zo'n laag niveau dat je hier beter geen tijd of geld aan verspeelt. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien