The Dead Don't Die

Genre: Komedie | Duur: 1u44 | 2019 | Release: 15 Oktober 2019 | Land: VS | Regie: Jim Jarmusch | Cast: Bill Murray, Adam Driver, Chloë Sevigny, Caleb Landry Jones, Tilda Swinton, Danny Glover, Tom Waits, Steve Buscemi, Selena Gomez, Rosie Perez, Carol Kane

The Dead Don't Die loopt slecht af. Met die mededeling willen we je filmplezier niet vergallen, het wordt ons al vroeg in de film meegedeeld door agent Ronnie Peterson, die zijn profetie nog enkele keren zal herhalen. Hoe komt hij daar toch bij, vragen zijn collega's zich af. Wel, hij heeft het script gekregen van Jim.

 

Jim is natuurlijk Jim Jarmusch en dat de personages op de hoogte zijn van hun eigen lot, is maar één van de fijne grapjes die als verwacht aan te treffen zijn in het uiteraard niet helemaal serieus te nemen The Dead Don't Die. Dat de strijd bij voorbaat verloren is, houdt de inwoners van het vredige dorpje Centerville echter niet tegen zich flink te verweren tegen de mensetende zombies die het op hen gemunt hebben. Het driekoppige politieteam krijgt assistentie van een wel erg ongewone uitvaartbegeleidster - She's Scottish - die vaardig met het samuraizwaard om kan. 

Op een bijzonder gezapig tempo struint Jarmusch met ons door de nachtelijke straten waar een sterrencast vrij laconiek blijft onder de onverklaarbare invasie van ondoden. Er valt af en toe flink te gniffelen maar na een dik uur is de inspiratie zoek en sukkelt The Dead Don't Die op het tempo van een ...tja, zombie naar zijn fletse finale.

Dat de tot leven gekomen doden allemaal één woord kennen dat hun obsessie verraadt, is bijzonder grappig (Siri! Wifi!) en voorziet de wel erg futiele prent van een onverwacht laagje sociale satire. Ook de klimaatontkenning en andere verwijzingen naar behoudsgezind Amerika  - Keep Amerika White Again, lezen we op de pet van Steve Buscemi - worden op humoristische wijze verpakt. Jarmusch wil ons blijkbaar ook echt iets vertellen. 

Lollig op zijn best, maar uiteindelijk is deze zombiekomedie wel erg futiel.

Maar we moeten helaas toch concluderen dat de met een uitgestreken gezicht gebrachte grappen en het stonersfeertje niet volstaan om deze zombiekomedie essentieel te maken en dit duidelijk één van de minder geslaagde Jarmuschfilms is. Lollige boel, maar daarmee is ook alles gezegd. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iedereen gaat dood, behalve Zelda Winston, want zij is een buitenaards wezen en wordt opgehaald door een ufo.