Niebla
rating

Duur: 04 min. | Land: | Regie: Julian Arias Garzón | Scenarist: Julian Arias Garzón | Filmschool: KASK

Julian Arias Garzón schildert in ‘Niebla’ een expressionistische beeldenstorm. Zijn geanimeerde schilderijen zijn donker en doen qua stijl soms denken aan die van Robbe Vervaeke (‘Norman’, ‘Fighting Pablo’). De film werd al voor verschillende festivals geselecteerd – tot in Slovenië, Argentinië en Colombia toe.

Een slapende hond, een morrende massa naamloze mensen, een vlinder die uit het niets verpletterd en uitgesmeerd wordt. Een hulpeloze vis aan een draadje. Vergankelijkheid, dreiging en gevaar sluimeren onder het oppervlak van elk beeld dat de Colombiaanse animator tevoorschijn laat komen. Tegelijkertijd zorgen de naadloze overgangen ervoor dat je nooit te lang blijft stilstaan bij één passage. Knipper niet met je ogen of je mist hoe een reeks windmolens plots vissengraten kunnen worden of hoe een gloeilamp toch plaats maakt voor een groot zwart gat. Een sombere en macabere dans.

De drukkende soundscape van Yale Song – zie ook ‘Jeux a la mer’ - helpt Arias Garzón om zijn doel te bereiken: tijd en ruimte die verdwijnen, en enkel geluid en beeld blijven overeind. “Een constante herschikking van materie, verhalen, dromen en herinneringen,” noemt hij het zelf. Bijzonder knap gemaakt!

Sofie Rycken