J'Accuse

Genre: Drama | Duur: 2u12 | 2019 | Release: 13 November 2019 | Land: Frankrijk | Regie: Roman Polanski | Cast: Jean Dujardin, Emmanuelle Seigner, Louis Garrel, Melvil Poupaud, Denis Podalydès, André Marcon, Grégory Gadebois

Op creativiteit en gedrevenheid staat echt geen leeftijd. Ook Roman Polanski valt blijkbaar niet te stoppen. Ondanks zijn besmeurde reputatie, weet de man op zijn 86e nog een grootse film uit zijn hoed te toveren. Na twee minder markante producties - La Venus à la fourrure en D'après une histoire vraie - is J'Accuse een oerdegelijk en groots stukje cinema geworden. 

 

De film ontleent zijn titel aan het beroemde pamflet dat schrijver Emile Zola eind 19e eeuw schreef, als verdediging van de van spionage beschuldigde en verbannen officier Alfred Dreyfuss. J'Accuse reconstrueert nauwgezet en helder deze beruchte en spraakmakende zaak, die Frankrijk meer dan een eeuw geleden in de ban hield. Tegen de publieke opinie en alle (vervalste?) bewijslast in, houdt kolonel Picquart, die met het onderzoek belast is, zijn neutraliteit vol. Hij krijgt daarbij af te rekenen met zijn oversten, die hem stokken in de wielen lijken te steken, en ook de media, die hem als publiek figuur trachten te vernederen. Dat de stuurse Dreyfuss een jood is, is misschien wel het enige dat van belang is. 

Deze piekfijne dossierthriller zindert van verontwaardiging en de onrechtvaardige gebeurtenissen weten de kijker op het puntje van de stoel te houden - ook voor wie deze zaak kent en dus weet wat de afloop is. Polanski brengt dit meer dan twee uur durende relaas niet alleen met vaart en scherpte, hij zet dit alles ook met grote klasse in beeld. Bijzonder traditioneel weliswaar - academisch haast - maar niettemin met veel stijl, ook dankzij de imposante sets, uitgekiende belichting en verrukkelijke kostuums.

Jean Dujardin voert een cast vol topacteurs aan. Onder pruiken, monocles en uniformpetten herkennen we tal van karakteracteurs, die elk hun moment grijpen en met veel vertoon hun personage tot leven brengen. 

Oerdegelijke en meeslepende reconstructie van een beruchte rechtszaak.

Polanski is niet overal meer welkom maar zijn artistieke verdienste blijft gigantisch. Dat men dat in Venetië van elkaar wist te onderscheiden en J'Accuse met onder meer de Zilveren Leeuw bekroond werd, lijkt ons helemaal terecht. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien