Just Mercy

Genre: Drama | Duur: 2u17 | 2019 | Release: 22 Januari 2020 | Land: VS | Regie: Destin Daniel Cretton | Cast: Michael B. Jordan, Jamie Foxx, Brie Larson, Tim Blake Nelson, Rafe Spall, O'Shea Jackson

Vreemd dat een cineast die doorbrak met een zeer doorbloed en waarachtig drama als Short Term 12 wel heel snel zijn authenticiteit verloren is. Na het zeer matige The Glass Castle levert Destin Daniel Cretton met Just Mercy een oerdelijk maar bijzonder conventioneel Hollywooddrama af. 

 

Dit op feiten gebaseerde relaas speelt zich eind jaren '80 af en volgt een jonge advocaat die het zich niet gemakkelijk maakt door het op te nemen voor ter dood veroordeelde gevangenen. Onder hen Johnny D., die onschuldig zijn executie afwacht na een zaak vol valse bewijslast.

Just Mercy vergroot het verhaal van één man uit tot dat van velen. Het lot van zwarte mannen blijkt, zeker in de meer zuiderse staten, enorm af te hangen van vooroordelen, racisme en zelfs een gemanipuleerde rechtsgang. Daarnaast zet deze adequate aanklacht vette vraagtekens bij een barbaars systeem als de doodstraf. 

Oerdelijke Hollywooddrama dat de kijker weet te verontwaardigen.

Michael B. Jordan is overtuigend als de rechtschapen jurist, al maakt zijn consequente nobelheid hem ook wat kleurloos. Jamie Foxx heeft voor het eerst sinds lang een fatsoenlijke rol en brengt het er prima van af. Beiden stellen zich netjes ten dienste van een schokkend, maar helaas ook wat aanslepend verhaal dat mede door zijn wat gechargeerde dialogen bij de kijker een sterke verontwaardiging moet oproepen. Cretton brengt dit triestige relaas met een zekere ingetogenheid, maar zorgt ook nergens voor verrassing. Just Mercy is vakkundig maar ook zeer traditioneel en valt in vergelijking met Ava DuVernay's overrompelende When They See Us toch wat licht uit.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Johny D. wordt in beroep vrijgesproken bij gebrek aan bewijzen en met akkoord va het O.M.