System Crasher

Genre: Drama | Duur: 2u05 | 2019 | Release: 4 Maart 2020 | Land: Duitsland | Regie: Nora Fingscheidt | Cast: Helena Zengel, Albrecht Schuch, Gabriela Maria Schmeide

Het is ook voor de kijker geen echt aangename kennismaking met de bijna 11-jarige Benni, een meisje dat van pleeggezin naar opvangcentrum en terug verhuist wegens haar onvoorspelbare, vaak agressieve gedrag. Laat staan dus dat de jeudgwerkers en maatschappelijk assistenten die voor deze schreeuwlelijk een plaats trachten te vinden, de moed er in kunnen houden. System Crasher schetst een geloofwaardig en aangrijpend beeld van een kind in de jeugdzorg. 

 

Met een formidabele energie en een immens inlevingsvermogen kruipt de jonge hoofdactrice in de huid van Benni, een beschadigd kind dat op haar beurt anderen schaadt en waar dus niemand weg mee weet. Ook de strenge Micha waagt een kans, door Benni drie weken mee te nemen naar het bos. Maar filmmaakster Nora Fingscheidt gaat voor realisme en niet voor gestuurde fictie, dus kent de therapie een grillig en nooit éénduidig verloop.

System Crasher is dus geen koesterende, ontspannende cinema maar wel een indringend en triestig portret van een kind in nood en een rauw beeld van een systeem dat zelfs in een welvaarstaat geen oplossing vindt voor kinderen zoals er helaas ook bij ons rondlopen. Door de beleving van de even aandoenlijke als onbevattelijke Benni centraal te stellen - en dit ook visueel te benadrukken door haar steeds het kleurrijkste beeldelement te laten zijn - , is dit echter ook een bezielde en warme film geworden, die heel wat filmprijzen in de wacht sleepte. 

Indringend, triestig maar realistisch beeld van de jeudgzorg

Het is Duitsland niet gelukt deze kwaliteitsvolle productie in aanmerking te laten komen voor de Oscar voor beste buitenlandse film, maar de internationale aandacht heeft de regisseur intussen wel aan een project met Sandra Bullock geholpen en Helena Zengel aan een rol naast Tom Hanks. .

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men ziet finaal maar één kans meer voor Benni, een therapie in Kenia. Maar op de luchthaven gaat ze weer op de loop.