Unhinged

Genre: Actie | Duur: 1u30 | 2020 | Release: 19 Augustus 2020 | Land: VS | Regie: Derrick Borte | Cast: Russell Crowe, Caren Pistorius, Gabriel Bateman, Jimmi Simpson

In onze hectische samenleving bereikt ieder mens wel eens zijn kookpunt. Vooral het verkeer kan onze ergernis aanzwengelen. Dat gegeven wordt in Unhinged bot geëxploiteerd om er een rechttoe rechtaan actiethriller uit te puren.

Russell Crowe speelt een reus van een kerel – geen idee of hij voor deze rol aangekomen is of men het gewoon moest stellen met deze zwaarlijvige versie – die terreur zaait in het verkeer. Op een dag wordt een jongedame daar het slachtoffer van. De maniak krijgt haar telefoon te pakken – de makers nemen dan ook maar liefst twee keer een close-up van het achtergelaten toestel – en dreigt zowat iedereen die ze kent van kant te maken.

In de eerste minuut horen we de gestoorde Crowe zwaar hijgen, waarna hij een knoert van een trouwring van zijn vinger haalt en vervolgens de gietende regen instapt. Subtiliteit is dus geenszins aan de orde in dit boertige machospektakel dat voor de kijker elke scheut dramatiek uitvergroot en elke actie nadrukkelijk aankondigt. Crowe doet echter helemaal wat van hem verwacht wordt en maakt zijn van de pot gerukte personage haast aannemelijk.

Sensationeel en spectaculair, maar o zo primitief machovertier

De jonge Caren Pistorius wentelt zich in de slachtofferrol maar het is ook illustratief voor de oogklepmentaliteit van casting directors dat men een 29-jarige vrouw cast als een gescheiden moeder van een tiener. Nu kun je zaniken over de gebrekkige aandacht voor details van de makers, en met je oogballen rollen omwille van de primitiviteit van het sensationele gegeven, Unhinged zorgt er daarentegen wel voor dat je een dik uur op een heel primair niveau precies ervaart wat je van cinema verwacht: spanning, inleving, spektakel.

Foute boel in se, maar soms precies wat je als filmfan eens nodig hebt. Dat je na anderhalf uur staren naar een meer dan pafferige Crowe meteen op dieet wil, is een opmerkelijke bijkomstigheid. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rachel en haar zoon verslaan samen de maniak, door een schaar in zijn oog te planten.