News of the World

Genre: Western | Duur: 1u58 | 2020 | Release: 10 Februari 2021 | Land: VS | Regie: Paul Greengrass | Cast: Tom Hanks, Helena Zengel, Elizabeth Marvel, Ray McKinnon, Bill Camp, Mare Winningham, Fred Hechinger

Paul Greengrass houdt het merkwaardig eenvoudig voor zijn doen. De western News of the World heeft bescheiden ambities maar maakt die op hoogst vakkundige wijze waar.

We volgen een gewezen legerkapitein kort na de Amerikaanse burgerloorlog, op zijn route van stadje naar stadje om er de vaak ongeletterde en gebrekkig geïnformeerde bevolking voor te lezen uit de kranten. Tom Hanks imponeert alweer met wat ogenschijnlijk een doodeenvoudige rol is, die hij bewonderenswaardig van nuance voorziet. Zijn subtiele vertolking houdt de aandacht meesterlijk vast.

Dat is misschien ook nodig, want het verhaal zelf is niet erg complex. De brave protagonist treft een meisje aan met wie hij niet kan communiceren: ze is van Duitse afkomst maar werd opgevoed door indianen. Hij besluit haar naar haar familie te brengen.

De jonge Helena Zengel, die ook in de Duitse oscarinzending System Crasher een vaderfiguur zocht, maakt opnieuw indruk. Ze mag dit keer een veel minder brede waaier aan emoties hanteren, maar vormt een mooi duo met Hanks. Ze werd intussen genomineerd voor een Golden Globe en zou ook kans maken op een oscarnominatie.

Vakman Hanks draagt dit oerdegelijke drama als een passend jasje

Greengrass vat de ruwe natuur in mooie beelden en laat een contrast groeien tussen het geschoolde hoofdpersonage en de onwetende omgeving. Dat de media en de beschikbaarheid van betrouwbare informatiebronnen voor eenheid kunnen zorgen in een land vol heethoofden die neigen enkel naar de grootste roepers te luisteren, vormt uiteraard een relevante parallel met de actualiteit.

In enkele welkome actiescènes herkennen we Greengrass’ kenmerkende stijl, waarbij de camera in de hand voor wankele beelden zorgt. Het ingetoomde geweld lijkt een rauw-realistische weergave van het leven van destijds wat in de weg te staan, maar ook het sentiment wordt ingesnoerd. News of the World overtuigt over de hele lijn als een oerdegelijk, vrij voorspelbaar Hollywoodproduct.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kapitein dropt Johanna bij haar familie maar hij mist haar. Hij keert terug en stelt vast dat ze er geen fijn leven leidt dus neemt hij haar terug mee.