The Innocents

Genre: Thriller | Duur: 1u57 | 2021 | Release: 16 Maart 2022 | Land: Noorwegen | Regie: Eskil Vogt | Cast: Rakel Lenora Flottum, Ellen Dorrit Petersen, Sam Ashraf | Scenarist: Eskil Vogt

Zowat alle films waarmee de Noorse cineast Joachim Trier ons wist te boeien (Thelma, Louder than Bombs, Oslo 31. August, Reprise), creëerde hij in samenwerking met scenarist Eskil Vogt. Die debuteerde in 2014 met het fascinerende Blind en bevestigt met zijn ijskoude tweede prent, The Innocents.

In deze stadsmythe volgen we enkele kinderen in een appartementencomplex die blijken over bijzondere gaven te beschikken. Die worden ons niet kant en klaar toegelicht zoals de eerste de beste Hollywoodproductie dat zou doen, maar worden met flarden onthuld. De kijker wordt echter al snel in een onaangenaam sfeertje ondergedompeld: de ukken kunnen de impact van hun krachten moeilijk bevatten en gaan er niet bepaald zachtzinning mee om. 

The Innocents stelt dus vooral in vraag hoe onschuldig een kind wel is. De jonge hoofdactrice, die aan de zijde van haar echte moeder speelt, zien we eerst venijnig uit de hoek komen, vermoeid door de aandacht die haar zus met autisme nodig heeft. Maar wanneer ze zich bewust wordt van de rol die ze kan spelen om hun immorele buurjongen tot stand te brengen, zien we haar groeien in besef en verantwoordelijkheid.

Toch vindt deze duistere psychothriller in het onvoorspelbare gedrag van de jonge protagonisten een fundament voor een snijdende spanning en enkele schokkende scènes. Het vraagt van de kijker nu en dan een zekere meegaandheid omdat het bovennatuurlijke gegeven zich in een erg geloofwaardige en alledaagse context afspeelt in plaats van een nadrukkelijk gefabriceerde werkelijkheid. Niettemin is de prent misschien nu en dan wat te conventioneel en kon de filmmaker ons met zijn debuut meer verrassen.

Hoe onschuldig is een kind met bijzondere gaven?

De nogal kille flatgebouwen en de sombere bosjes er om heen, vormen een weinig gezellige achtergrond maar wel een wijds decor waarin de horror haast alledaags wordt. De gruwelijkste gebeurtenissen vinden gewoon overdag plaats en in een huiselijke, banale context. De subtiele speciale effecten dienen nergens het spektakel, maar vergroten het ongemak dat de wat misselijkmakende verschrikkingen die de pure kinderen veroorzaken, teweeg brengt. 

The Innocents zou bij een tweede kijkbeurt door de mand kunnen vallen als te gemakkelijk, maar kan de kijker niettemin twee uur alert houden, niet in het minst door de benauwende vertolkingen van de grandioos gecaste jonge acteurs. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien