Un monde

Genre: Drama | Duur: 1u12 | 2021 | Release: 20 Oktober 2021 | Land: België | Regie: Laura Wandel | Cast: Maya Vanderbeque, Günter Duret, Laura Verlinden

De Belgische Laura Wandel neemt ons in haar indrukwekkende langspeelfilmdebuut mee naar de microkosmos die gevormd wordt op de speelplaats. De 7-jarige Nora  vindt er moeilijk haar plekje en bovendien neemt ze er ook de zorgen van haar oudere broer bij. Het relaas van twee misfits die strijden om aanvaarding, zorgt voor een hartverscheurende beschouwing van sociale mechanieken.

Om onze beleving ten volle op Nora te richten, neemt de cineast haar personages in beeld op kinderhoogte. De bezwerende Maya Vanderbeque blijft dus de hele duur lang in beeld, zodat we de gebeurtenissen helemaal vanuit haar standpunt ervaren. Een breder kader wordt ons ontzegd: we krijgen slechts flarden te zien van de speelruimte, de omgeving, de andere figuren. Deze heel effectieve aanpak laat de emoties van de protagonisten keihard binnenkomen. 

Wie echter vertrouwd is met onderwijs, zal mogelijk ook enige frustratie ervaren: Wandel lijkt de vreselijke toestanden op de speelplaats als een typerend kenmerk van onderwijs te beschouwen, maar de kille schoolgebouwen, de fantasieloze speelplaats, het gebrekkige toezicht en het compleet gebrek aan emotionele betrokkenheid van de schoolleiding en de leerkrachten, is nu toch stilaan iets uit het verleden. We nemen - met kennis van zaken - aan dat er zich hier en daar in een grootstad nog zulke ijselijke scholen bevinden, maar het doet afbreuk aan de kracht van Un monde dat een uitzonderlijke situatie wordt veralgemeend. 

Los daarvan: sociale dynamieken onder kinderen kunnen wreed en zelfs traumatiserend zijn, dat kan niet ontkend worden. De ijzersterk geënsceneerde en geacteerde conflicten tussen de kinderen zijn treurigmakend geloofwaardig.

Een krachtig, aangrijpend aanschouwen van wrede sociale mechanieken op de speelplaats

Finaal mag Un monde dus vooral een pleidooi zijn voor de school als sociaal vormend, warm nest als fundament van een solidaire en empathische samenleving -  eerder nog dan de anonimiserende kennisverstrekker en prestatiegerichte afvalrace die onze hoog van de toren blazende minister wil dat het is.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien