KIng Richard

Genre: Drama | Duur: 2u24 | 2021 | Release: 2 Februari 2022 | Land: VS | Regie: Reinaldo Marcus Green | Cast: Will Smith, Saniyya Sidney, Aunjanue Ellis, Jon Bernthal, Tony Goldwyn, Demi Singleton

Will Smith is niet de meest subtiele acteur maar hij kiest doorgaans ook voor rollen die dat niet echt vragen. Voor zijn vertolking als Richard Williams, de fanatieke vader van tennislegendes Serena en Venus, dient hij ten volle in de huid van iemand anders te kruipen maar helemaal realistisch kan je de vertolking niet altijd noemen. 

Niet dat Smith het er slecht van af brengt - al blijf je vooral Will Smith zien die zich uitput in emoties - maar dat de twee piepjonge tennistalenten zo liefdevol richting een fabuleuze carrière gestuwd worden, lokt meermaals een frons op. De nadruk ligt in deze biografische prent zo hard op de vaderlijke steun van de nochtans niet bepaald als sympathiek bekend staande bullebak dat je vraagtekens bij het waarheidsgehalte gaat zetten.

Het verhaal, mee op poten gezet door de zusjes Williams zelf, is dan ook bijzonder positief van toon. Zelfs als de in Compton opgegroeide tenniswonders de compleet blanke rijkeluiswereld van de juniortoernooien betreden, klinkt er geen enkel racistisch geluidje, en de twee meisjes blijken wel heel meegaand. Dat de ietwat losgeslagen Richard hun hele loopbaan al in zijn hoofd had uitgestippeld, valt ook al met een enorme korrel zout te nemen. 

Niettemin is King Richard een interessant relaas, dat zeker bewondering oproept voor wat de zussen bereikt hebben. Maar eigenlijk had de focus nog veel meer op hen mogen liggen, zeker omdat ze erg sterk vertolkt worden. Jammer genoeg kijkt de film op een slechts heel beperkt stuk van hun loopbaan terug. Serena zien we zelfs amper groot worden. 

Will Smith schuwt de nuance in deze nogal langdradige biografie

Nochtans duurt dit familiedrama echt ont-zet-tend lang. Vader Williams blijft maar aanmoedigende preken afsteken en er zitten erg weinig hoogtepunten in deze niet bepaald grandioos geschreven biografie. Regisseur Reinaldo Marcus Green toont weinig persoonlijkheid en voegt amper visuele allure toe.

Al bij al is dit een vrij middelmatige prent, die van weinig doortastende artistieke keuzes getuigt en vooral de overdreven zuur kijkende Smith een speelveld moet bieden om straks in aanmerking te komen voor een Oscar. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien