Nr. 10

Genre: Thriller | Duur: 1u40 | 2021 | Release: 9 Maart 2022 | Land: Nederland | Regie: Alex Van Warmerdam | Cast: Tom Dewispelaere, Pierre Bokma, Frieda Barnhard, Hans Kesting, Gene Bervoets, Anniek Pheiffer, Dirk Böhling, Mandela Wee Wee, Marieke Dilles, Jan Bijvoet

Eigenlijk kennen de lage landen geen enkele andere regisseur die zo productief en tegelijk inventief is als Alex Van Warmerdam, die sinds zijn sprankelende debuut Abel in 1986 gestaag aan een eigen universum bouwt dat zich beslist kan meten met het werk van andere Noord-Europese topcineasten. Films als De Noorderlingen, Ober, Grimm, De laatste dagen van Emma Blank en natuurlijk de topper Borgman, laten zich kenmerken door ijzige spanning, absurditeiten - zo droog mogelijk geserveerd - , cryptische handelingen van onberekenbare personages en de occasionele metaconstructie in het scenario. Dit telkens in koele, strak gecomponeerde beelden en knappe sets. Nr. 10  sluit daar genietbaar bij aan maar de gehanteerde verbeelding voelt op den duur wel wat losgeslagen aan.

De plotbeschrijving wordt best vaag gehouden. We ontmoeten een theatergezelschap waarin het niet al te goed botert tussen de leden. Een jonge vrouw met maar één long, een bespiedende nieuwe buurman en een mysterieuze vreemdeling die een onbekend woord fluistert, zetten een avontuur in gang dat ook voor Van Warmerdam op zijn minst verrassende wendingen bevat. 

Het grillige vertelpad zorgt voor een uiterst aangenaam eerste uur. De personages zijn onvoorspelbaar, soms kinderlijk zelfs, en laten Nr. 10 broeien van potentieel, waarbij toneeldeuren en souffleurshokken voor meer dan een grimas zorgen. Tom De Wispelaere, die intussen al enkele keren in een film van Van Warmerdam te zien was, mag uiteindelijk narratief de leiding nemen als Günther, één van de acteurs, die iets te weten komt over zijn afkomst. Met de nogal vergezochte kant die Nr. 10 vervolgens opgaat, verliest de film jammer genoeg wat aan spanning en aarding maar het tikkeltje waanzin dat binnensluipt, zorgt wel voor een memorabele afloop.

Eigenzinnige cinema van Nederlands beste filmmaker

Waar de filmmaker met Borgman uiterst beheerst overkwam en aldus misschien wel zijn beste film afleverde, zal de ergens tussen onzin en genialiteit schipperende onthulling van Nr. 10 misschien ook kijkers doen afhaken. Maar fans die op meer van hetzelfde hopen zijn bij goeie kunstenaars wellicht altijd aan het verkeerde adres.

 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien