Jurassic World Dominion

Genre: Avontuur | Duur: 2u26 | 2022 | Release: 8 Juni 2022 | Land: VS | Regie: Colin Trevorrow | Cast: Bryce Dallas Howard, Chris Pratt, Laura Dern, Sam Neill, DeWanda Wise, Jeff Goldblum, Isabella Sermon, Campbell Scott, Mamoudou Athie, Omar Sy, Dichen Lachman

Na het wel heel futiele tweede deel in de nieuwe franchise, zou de ploeg achter Jurassic World Dominion wel met iets bijzonder moeten komen aanzetten om onze interesse te wekken. En ziedaar, de oude cast is terug. De toevoeging van Laura Dern, Sam Neill en Jeff Goldblum zorgt alvast voor een frisse wind. 

Maar in dit derde deel, dat zich afspeelt in een natuurreservaat waar alle in het wild levende dinosauriërs worden samengebracht, heeft men gelukkig ook voor een iets meer samenhangende plot gezorgd. We krijgen heel wat personages - de meeste zijn vertrouwde gezichten - die in diverse groepjes voor hun leven strijden, uiteraard geholpen door handige toevalligheden waar een kritisch kijker best allemaal niet te lang bij stil staat.

Zo mag Chris Pratt haast James Bond-gewijs door de straten van Malta racen, op de hielen gezeten door twee vleeseters. Dit is alvast één van de vele spektaculaire en vaak spannende jachttaferelen. Rond pilote Kayla mag wat ons betreft meteen een eigen reeks opgezet worden. Deze onbevreesde avonturierster zagen we maar al te graag de show stelen en de  glamoureuze DeWanda Wise is een ster in wording.

De oudere generatie zoekt zijn weg in de plot. Sam Neill loopt er wat onhandig bij nu hij niet langer het alfamannetje hoeft te zijn. Zijn soms komisch bedoelde strapatsen zijn wat overbodig. Jurassic World Dominion tracht dan ook absoluut niet te zwaar op de hand te zijn en vermijdt al te gruwelijke uitbeeldingen van slachtingen. Jammer wel, want elke kijker wil toch iémand zien vermorzeld worden tussen de kaken van een T-rex? 

Best vermakelijke popcornprent die voor een aangenaam cinemaspektakel zorgt

Colin Trevorrow, die de eerste prent toch niet helemaal in de hand had, zorgt voor een strak ritme, een prima afwisseling tussen actie, spanning en sensatie en voldoende ruimte om de personages hun ding te laten doen. Tussendoor duikt de ene na de andere dino op, soms aandoenlijk, vaak angstaanjagend. Dat er ook aandacht gaat naar een plotlijn rond uit hun krachten gegroeide sprinkhanen die de Aarde dreigen te verwoesten, wijst echter ook op bloedarmoede. Is het basisgegeven nu echt niet opgebruikt? Niettemin is dit fijne blockbusterpret die de aandacht best weet vast te houden. 

 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien