Competencia oficial

Genre: Satire | Duur: 1u55 | 2021 | Release: 17 Augustus 2022 | Land: Spanje | Regie: Gastón Duprat, Mariano Cohn | Cast: Penélope Cruz, Antonio Banderas, Oscar Martínez

Het onbekende regisseursduo Cohn en Duprat mag zich best in de handen wrijven: ze wisten twee van de beroemdste Spaanse acteurs in te lijven voor Competencia oficial, een onderhoudende satire over de voorbereidingen van een film. Het samenspel van Almodovar-fetishacteurs Penélope Cruz en Antonio Banderas is dan ook de voornaamste troef van deze prent. 

Cruz is Lola Cuevas, een eigengereide, bekroonde filmmaker die in opdracht van een miljonair een boekverfilming op poten zet met twee zeer contrasterende hoofdrolspelers. Felix Rivero is een rijke en succesvolle ster uit tal van kaskrakers. Ivan Torres is dan weer een zeer gerespecteerde, respectabele theateracteur met een lange staat van dienst. In een indrukwekkend strak designgebouw vatten de drie de repetities aan maar Lola hanteert geen conventionele werkwijze en speelt de twee ego's flink tegen elkaar uit. 

Er valt best wat te grijnzen bij het gekissebis tussen de drie verwaande personages, die dankzij de sterke acteurs dimensie krijgen. Het leidt tot een amusante poppenkast die het filmvak op de korrel neemt. De onaangename personages verhinderen echter een echte betrokkenheid. Bovendien blijkt de film als satire lang niet zo bijtend als ze misschien wil zijn. 

Vermakelijke satire die het vooral moet hebben van het samenspel van twee topacteurs

Er sluipt na anderhalf uur een zekere eentonigheid binnen en het elkaar de loef afsteken heeft tegen dan een status quo bereikt, maar de weliswaar voorspelbare finale voorziet deze lange film toch van een fijne ironische afloop.  

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien