Abductee

Genre: Thriller | Duur: 1u35 | 2013 | Release: 1 Januari 2013 | Land: Japan | Regie: Yudai Yamaguchi | Cast: Yôichi Nukumizu

De Japanner Yudai Yamaguchi is nog geen grote naam in de filmwereld. Wellicht kennen enkel fans van Japanse gruwelkomedies zijn naam, door eerder obscure producties als Battlefield Baseball en Meatball Machine, goedkoop aandoende maar amusante horrorkolder voor wie tegen wat bloedvergieten kan. Abductee lijkt als een iets ernstigere productie opgezet te zijn, hoewel een zekere typische Japanse waanzin niet achterwege wordt gelaten.

Abductee kent een fascinerende opzet: een man wordt wakker in een container, met als voornaamste gezelschap een vreemd rotsblok. Al snel stelt hij vast dat om hem heen nog meer mensen opgesloten zitten. De rest van de film zou de vele vragen van de protagonist, maar ook van het publiek, moeten beantwoorden. Dat gebeurt grotendeels op meeslepende, bezwerende wijze. 

De filmmakers maakten het beste van hun kleine budget. De film kent slechts één locatie en één acteur (grotendeels). Net als dat het geval was bij pakweg Buried of 127 Hours draait de plot om een man die tracht te ontsnappen uit een schijnbaar uitzichtloze situatie. Waar de eerste een echte nagelbijter was en het tweede een puur overlevingsdrama, is Abductee in de eerste plaats een bevreemdend mysterie, met een scheutje science-fiction en het vooruitzicht op een serieuze twist. 

De grote onthulling is best verrassend en fans van het genre zullen dit zeker op applaus onthalen

De grote onthulling is best verrassend en fans van het genre zullen dit zeker op applaus onthalen. Waar het eerste uur van deze professionele productie echter een zeer breed publiek zou kunnen boeien door een treffend claustrofobisch sfeertje, plaatst de afloop de prent toch weer in het vakje van bizarre films. Daardoor zal Abductee - in België enkel op het BIFFF vertoond - voorlopig nog altijd een klein publiek aanspreken, terwijl de makers misschien gerust wat minder bescheiden ambities zouden kunnen waarmaken.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle gevangen zaten tien jaar eerder samen in een vliegtuig dat boven een ontploffing in een mijn vloog. De krachten die toen vrijgekomen zijn hebben alle passagiers beïnvloedt. Zij blijken over bovennatuurlijk krachten te beschikken, waarvan ze zich niet bewust zijn. Het experiment, als het zo kan genoemd worden, plaatst de mensen in een ondraaglijke situatie, in de veronderstelling dat dat hun krachten vrijmaakt. Chiba blijkt bv zo sterk te zijn dat hij de metalen wanden van de container kan verscheuren. Zo vindt hij zijn dochter terug, die in de container naast hem zat. Zij blijkt pyrokinetisch begaafd te zijn maar krijgt ook de gedachte door dat mensen met speciale krachten elkaar niet mogen aanraken. Dat doen ze toch, na een scheiding van vele jaren. Het geheimzinnige wezen dat het project controleert, verklaart dat beiden overleden zijn en het onderzoek verder gaat met de overlevenden. We zien dan een enorme steenmassa waarin tal van containers zitten.