Atlantis: The Lost Empire

Genre: Tekenfilm | Duur: 1u23 | 2001 | Release: 1 Januari 2001 | Land: VS | Regie: Kirk Wise, Gary Trousdale | Cast: Michael J.Fox, Claudia Christia

De naam Disney mag dan al verbonden zijn met de productie van deze animatiefilm, verwacht geenszins een volgende Tarzan of een andere prestigieus project. Dit avontuur over een ploeg wetenschappers die op zoek gaan naar de legendarische verzonken stad, valt met zijn B-film allures namelijk flink tegen.

Het is in de eerste plaats onbegrijpelijk hoe men met zo'n bedenkelijk scenario vol stereotiepe personages en voorspelbare, clichématige plotwendingen aan het werk is durven gaan. Het hoofdpersonage, met de stem van Michael J. Fox, is helaas onuitstaanbaar. Het enige dat aan deze belegen kost de moeite waard is, zijn een handvol grote actiescènes, die de 9-jarige in u laten bovenkomen en bij momenten de nerveuze opwinding doen herleven van een pretparkbezoek.

Maar toch lijkt het er verder sterk op dat de makers het jeugdige publiek vergeten zijn. De beperkt aanwezige humor is zelden op kinderniveau, want het is vaak verbale of situatie-humor. Zo is de kettingrokende secretaresse best geining. Bovendien vallen er ergens in de gewelddadige actie-scènes zo'n 200 doden. 

De twijfelachtige kwaliteit van het tekenwerk is trouwens ook zeer storend. De figuurtjes zijn echt prutswerk. Er is geen aandacht voor details (let eens op de vingers!) en ze bewegen onnatuurlijk. Maar dat wordt dan wel goedgemaakt door de indrukwekkende decors, die je echt opslorpen en je in de wereld van Atlantis doen geloven. Maar dat is echt niet genoeg en dus laat u deze film echt maar beter links liggen.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien