A Beautiful Day in the Neighborhood

Genre: Drama | Duur: 1u49 | 2019 | Release: 29 Januari 2020 | Land: VS | Regie: Marielle Heller | Cast: Tom Hanks, Matthew Rhys, Susan Kelechi Watson, Chris Cooper, Tammy Blanchard, Christine Lahti

In haar derde film voert Marielle Heller de in de VS legendarische televisiepresentator Fred Rogers op, een man die meer dan dertig jaar het kinderprogramma Mister Roger's Neighborhood in goede banen leidde. Dankzij een heerlijk op dreef zijnde Tom Hanks krijgen we een mooi beeld van deze absurd goedgezinde figuur. Na twintig jaar leverde dat de dubbele oscarwinnaar nog een keer een nominatie op, helemaal terecht.

Het is de journalist Lloyd Vogel die de opdracht krijgt de vrome Rogers te eren in een kort stukje over Amerika's helden. De cynische en knorrige Lloyd gaat met tegenzin aan het werk maar ontwikkelt al snel een fascinatie voor de bezwerende Mister Rogers, die bizar genoeg ook naast het scherm dezelfde rustgevende, maar indringende aanwezigheid blijkt. Lloyd komt tot het besef dat hij enkele issues moet aanpakken om zijn leven op het juiste spoor te houden. 

Net als in Can You Ever Forgive Me weet Heller mooi genuanceerde personages op te voeren, wiens confrontaties voor interessante reflecties zorgen. Lloyd is een geloowaardig figuur, een man met gebreken maar geen typische Hollywoodzondaar die nodig op het rechte pad moet. Rogers is als baken van stabiliteit en innerlijke rust nu en dan wat ongeloofwaardig, maar we nemen aan dat de film hem vooral als publieke figuur wil eren en we niet zo nodig moeten te weten komen welke lijken hij in de kast heeft. Lloyd is immers het hoofdpersonage en het is vanuit zijn verwarrende beleving dat we de befaamde programmamaker leren kennen. Dat Rogers vooral pijnlijke zaken durft benoemen, toont de unieke positie van de man in de wereld van de kindertelevisie. Zo weet deze warme prent elegant en gevoelig thema's als troost en aanvaarding uit te werken zonder het grote drama op te zoeken. 

Een elegante en gevoelige film over troost en aanvaarding, met Tom Hanks in optima forma

Matthew Rhys (The Americans) is overtuigend als Lloyd, maar lijkt zich ook te schikken in het feit dat A Beautiful Day in the Neighborhood hoe dan ook om Hanks draait. De steracteur speelt een bijrol maar zijn naam verschijnt wel eerst op de credits. We zoeken er echter geen ijdelheid achter en zien vooral een groot acteur opnieuw een memorabel personage toevoegen aan zijn indrukwekkende oeuvre, met een evenwichtige en nergens opzichtige film.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien