Boiling Point

Genre: Drama | Duur: 1u32 | 2021 | Release: 25 Oktober 2022 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Philip Barantini | Cast: Stephen Graham, Hannah Walters, Vinette Robinson, Lourdes Fabares, Jason Flemyng, Ray Panthaki, Stephen McMillan

De 22 minuten die de kortfilm Boiling Point uit 2019 duurde, bleken zo geslaagd dat de makers er een langspeelversie van gemaakt hebben. Deze gelijknamige versie raast anderhalf uur door een restaurant tot groot genoegen van de kijker. 

Centraal staat het personeel -  en bij uitbreiding ook wat gasten - van een gerenommeerd restaurant. Chefkok Andy heeft duizend dingen aan zijn hoofd. Het wordt een intense, stresserende avond en de kijker zal het geweten hebben. 

Boiling Point volgt de actie het hele gebouw door, van bijkeuken tot parking, van gelagzaal tot toilet. Overal zijn personages met hun eigen kleine en grote besognes. De camera neemt hen afwisselend in beeld en er valt met elk wel op een zeker vlak mee te leven. Je zou deze opzet zelfs tot een serie kunnen uitbreiden. Dat deze prent van 92 minuten in één shot opgenomen werd, mogen we natuurlijk niet onvermeld laten. Vier keer werd de film opgenomen, verspreid over twee dagen. Dat moet een strak georganiseerd gebeuren geweest zijn. 

Dat er niet geknipt werd in de opnames, draagt bij aan die sfeer: de rode lijn is immers de gigantisch druk op de chef. Andy moet het menu beheren, het personeel, de financiën, zijn gezinsleven en wil intussen ook een goede indruk maken op enkele gasten. Regisseur Barantini maakt de stress sterk voelbaar door het gejaagde camerawerk en drijft zo langzaam de spanning op. Stephen Graham is daarnaast ook een zeer veelzijdige acteur die hier onze sympathie wint als Andy, ook al maakt hij fouten of durft hij beslissingen nemen.  

Een meeslepende, stresserende kijk achter de schermen van een toprestaurant

Gastronomen zullen terecht bedenkingen hebben bij de enscenering: dat we ons in een sterrenzaak bevinden, is toch weinig aannemelijk als je de informele bediening, het vulgaire publiek en de kleine keuken ziet. Maar dat de complexe opzet met tal van personages gelukt is, verdient applaus. Boiling Point is een opwindende kijk achter de schermen van een organisatie en finaal ook een triest beeld van een beroep onder hoge druk. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien