The Boy and the Beast

Genre: Anime | Duur: 1u59 | 2015 | Release: 13 Maart 2016 | Land: Japan | Regie: Mamoru Hosoda | Cast: Koji Yakusho, Shôta Sometani

Nadat we ons in het verleden op Anima ​al konden tegoed doen aan Mamoru Hosoda’s Summer Wars en Wolf Children, konden we er dit jaar The Boy and the Beast ontdekken. In deze animatiefilm maken we kennis met Ren, een negenjarige jongen die na de dood van zijn moeder wegvlucht van zijn pleegouders en in de beestenwereld Jutengai terechtkomt. Hier wordt hij de inzet van een duel voor de troonopvolging van het rijk.

 

De twee kandidaten zijn de favoriet Iozen en de temperamentvolle buitenstaander Kumatetsu. Alleen heeft Kumatetsu geen leerjongen en dus neemt hij Ren onder zijn hoede. Wat in eerste instantie lijkt uit te draaien op een Karate Kid-achtige situatie ontaardt al snel door de incompetentie van Kumatetsu en het tegendraadse karakter van Ren, die intussen als Kyuta door het leven gaat. Maar geen van beide is van plan om op te geven en langzaam bloeit er een bijzonder relatie tussen deze twee eigenzinnige karakters.

Net als in zijn vorige films mengt Hosoda een goede dosis humor met een scheut avontuur en een vleugje levenswijsheid. De regisseur neemt ook geen genoegen met een typisch martialartsverhaal en geeft zijn film een meer emotionele dimensie via Ren die in een innerlijke tweestrijd terechtkomt wanneer hij na jaren training terug in Tokyo terechtkomt, waar hij verliefd wordt op een meisje en in contact komt met zijn vader. Verrassend genoeg bleek dit conflict en niet het duel tussen Iozen en Kumatetsu de basis te vormen van de grandioze finale van de film.

Net als in zijn vorige films mengt Hosoda een goede dosis humor met een scheut avontuur en een vleugje levenswijsheid.

Dat de resolutie hiervan vrij voorspelbaar verloopt en dat Hosoda helaas terugvalt op het al te beproefde concept van “goed versus kwaad” is ergens een gemiste kans. Daarnaast mocht hij ook Chiko, de kleine kompaan van Ren achterwege laten, want buiten schattig wezen vervult dit pluizige beestje geen enkele functie in het verhaal.

Gelukkig blinkt The Boy and the Beast verder wel uit in originaliteit, vooral in hoe Ren zijn avontuur ervaart, en zit de film vol met charmante personages. De handgetekende animatie zelf is zoals je zou verwachten van een hoog niveau, met veel oog voor detail en een levendig kleurenpalet. Dit zorgt ervoor dat deze prent garant staat voor twee uur lang genieten, zowel voor jong als oud.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens het duel verslaat Kumatetsu Iozen. De oudste zoon van Iozen, Ichirohiko, die ook een mens blijkt te zijn, wordt razend en laat zich volledig inpalmen door de duisternis. Nadat hij Kumatetsu verwondt, vlucht hij weg. Ren gaat hem achterna en het komt tot een confrontatie in Tokyo. Uiteindelijk verslaat Ren de duisternis in zowel Ichirohiko als in zichzelf met behulp van Kumatetsu die intussen gereïncarneerd is als een zwaard.