City of the Sun

Genre: Tragikomedie | Duur: 1u35 | Release: 1 Januari 2005 | Land: | Regie: Martin Sulik | Cast: Oldrich Navrátil, Ivan Martinka, Lubos Kostelny, Igor Bares

Het Tsjechsiche antwoord op The Full Monty? Ja en neen. Dit relaas van vier werkloze mannen die samen een vrachtwagen kopen om een verhuisfirma te beginnen, heeft met de Britse hitfilm zeker het optimisme en de sympatieke personages gemeen. Maar dit zou geen competitiefilm zijn op het Filmfestival van Gent als het scenario niet wat meer inhoud zou bevatten.

City of the Sun is immers niet zo'n verhaal waarin dromen uitkomen. Goed, de protagonisten zijn optimistisch en er valt wel heel wat te lachen met hun pogingen om iets van hun leven te maken. Maar verder toont deze film over vriendschap en familie ook de pijnlijke en bittere momenten uit het leven van de vier gezinnen. Daardoor ligt het feelgood-gehalte lager dan bij The Full Monty, maar is de prent wel stukken realistischer. Het einde is dan ook zeer gepast niet echt positief, maar de personages zijn wel geëvolueerd, op een geloofwaardige manier dan nog wel.

Sympathiek en optimistisch working class relaas

Bovendien is Tsjechie Groot-Brittanië niet. De maatschappelijke context is anders (de bevolking is er bijvoorbeeld opgedeeld in Tsjechen en Slovenen) en de filmstijl evenzeer. Films uit het Oostblok en aanverwanten, ogen toch altijd wat ambachtelijker en minder gestroomlijnd. Zo is de muziek van de popgroep op de soundtrack niet meteen erg hip. Maar laat die stijl nu net zeer goed passen bij het verhaal, waardoor City of the Sun even vermakelijk als substantieel wordt.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien