CODA

Genre: Drama | Duur: 1u51 | 2021 | Release: 13 Augustus 2021 | Land: VS | Regie: Siân Heder | Cast: Emilia Jones, Marlee Matlin, Troy Kotsur, Daniel Durant, Eugenio Derbez

Eén van de kleine spelers onder de oscarfavorieten van 2022 is CODA, een kleinschalig drama met een grotendeels niet-horende cast. De prent -een remake van de Franse film La famille Bélier - werd genomineerd voor drie Oscars, waaronder beste film. Kansloos tegen kleppers als The Power of the Dog en Belfast en andere indielievelingen als Drive My Car misschien, maar CODA moet niet onderdoen voor b.v. matige films als King Richard.

De 17-jarige Ruby houdt van zingen maar durft geen ambities uiten. In haar gezin is ze de enige horende en de vissersfamilie doet beroep op haar, zowel als tolk, als als scheepsmaat. Maar wanneer de fanatieke muziekdocent Villalobos haar aanmaant hoger te mikken, gaat ze aan het twijfelen. Zou er toch een andere toekomst mogelijk zijn? 

Dit klassieke verhaal over een tienermeisje dat gekneld raakt tussen haar eigen verlangens en groei enerzijds en de verwachtingen van haar dove familie anderzijds, komt ondanks zijn traditionele opbouw heel solide en oprecht over. Regisseur Siân Heder vindt exact de juiste publieksvriendelijke verteltoon en vermijdt zwaarmoedigheid. 

Aan de hand van een alledaags coming-of-agerelaas beleven we hoe een doof gezin de wereld ervaart. CODA is dus niet de in loden ernst gedrenkte beschouwing die het had kunnen zijn. De warme personages, de humor en de muziek laten de film vooral bruisen van optimisme. Niettemin is de plotopbouw vertrouwd en ziet iedereen de afloop van ver komen. 

Weinig weerhaakjes maar des te meer charme

Het is dus aannemelijk dat The Academy valt voor zoiets. CODA is geen grote kunst maar wel een ontroerende vertelling die wat scherper had gemogen maar wel bijblijft vanwege zijn oprechtheid en aanstekelijke acteerwerk. De lieflijke Emilia Jones maakt een geweldige entrée maar ook de niet-horende acteurs weten moeiteloos een geloofwaardig personages neer te zetten. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien