Copacabana

Genre: komediedrama | Duur: 1u47 | Release: 11 Augustus 2010 | Land: Frankrijk | Regie: Marc Fitoussi | Cast: Lolita Chammah, Isabelle Huppert

Babou is een vrouw van middelbare leeftijd die droomt van een exotische reis naar Brazilië. Haar verbeelding en inventiviteit nemen haar wel eens meer op sleeptouw. Feit is wel dat ze een vrouw is van twaalf stielen en dertien ongelukken. Dat is tenminste wat Marc Fitoussi ons bij aanvang van het verhaal wil doen geloven en dat is alleszins wat Babous dochter, Esméralda, over haar moeder denkt. Daarom besluit laatstgenoemde haar niet op haar huwelijk uit te nodigen. Ze schaamt zich immers voortdurend voor de onberekenbare ondernemingen en reacties van haar moeder. 

De scenarist slaagt erin de bioscoopbezoeker lange tijd op het verkeerde been te zetten met de titel die naar de gelijknamige wijk in Rio de Janeiro verwijst. Af en toe passeert er een flard heerlijke Braziliaanse muziek van onder meer Astrud Gilberto. Babou droomt van een reis naar Brazilië waarbij Copacabana een van de namen is die bij haar een belletje doet rinkelen. Copacabana is bovendien een gemeenschappelijke droom van moeder en dochter en zal in de finale van de prent alsnog een hoofdrol toebedeeld krijgen.

Het eerste gedeelte van de film speelt zich hoofdzakelijk af in Tourcoing, nabij Lille. Wanneer Babou timeshare appartementen gaat verkopen voor een Frans bedrijf, verkast ze tijdelijk naar Oostende. De grauwe badstad in het laagseizoen biedt tevens de gelegenheid aan enkele Belgische acteurs om de revue te passeren. Daarvan onthouden we enkel de bijrol van Jurgen Delnaet.

Isabelle Huppert vertolkt met verve de rol van Babou. Ze overtuigt als extravagante, vrolijke en joviale plantrekker evenzeer als in de zwaardere rollen die ze in het verleden meermaals voor haar rekening nam, zoals bijvoorbeeld in La Pianiste en Villa Amalia.  Lolita Chammah is zowel in de film als in werkelijkheid de dochter van Huppert. Ze verscheen eerder als tiener al samen met haar moeder op het witte doek in Une Affaire des Femmes van Claude Chabrol. In Copacabana zet Chammah een jonge vrouw neer die zich afzet tegen het onvoorspelbare gedrag van haar moeder, maar die haar tegelijkertijd niet kan loslaten. De chemie tussen beide actrices werkt vanzelfsprekend. Marc Fitoussi (La Vie d’Artiste) maakte een goede keuze met dit verwante duo!

Hoewel het verhaal nu en dan een minder realistische wending neemt, kunnen we Marc Fitoussi’s tweede langspeelfilm toch omschrijven als een onderhoudende, pretentieloze prent die gedragen wordt door een sterke cast en spitse dialogen. 

Vera Bras Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uiteindelijk zullen moeder en dochter elkaar terugvinden. Babou steelt de show op Esméralda's huwelijk met een dansfeest die vermoedelijk een huwelijksreis naar Brazilië aankondigt. Babou is niet veranderd aan het einde van de film. Haar job in de timesharing is ze kwijt maar de rijpere plantrekker vertrekt met de tourbus van de Braziliaanse artiesten, die ze in het casino van Oostende tegen het lijf liep.