Coupez!

Genre: Komedie | Duur: 1u50 | 2022 | Release: 6 Juli 2022 | Land: Frankrijk | Regie: Michel Hazanavicius | Cast: Romain Duris, Bérénice Bejo, Matilda Lutz, Finnegan Oldfield, Grégory Gadebois, Sébastien Chassagne

Na een dik kwartier zuchten omdat deze zombiekomedie maar geen fatsoenlijk niveau lijkt te gaan nastreven, vraag je je af wat oscarwinnend cineast Michel Hazanavicius bezield heeft om in dit project te stappen. Wie het vermakelijke Japanse One Cut of the Dead zag, weet echter dat deze remake heel bewust het amateurniveau opzoekt, om vervolgens een inventieve wending te geven aan de hele opzet.

Coupez! vangt dus aan met een belabberd schouwspel waarbij een filmploeg op een afgelegen locatie aangevallen wordt door zombies. Er wordt amateuristisch gepanikeerd en goedkoop geënsceneerd en je waant je nu en dan in een exploitation movie uit de onderste regionen van het filmmaken. Het is wel even op de tanden bijten maar de taferelen werken ook bevreemdend: je voelt al snel dat er iets meer achter zit, maar wat? 

In de entertainende tweede helft wordt de kijker uit zijn lijden verlost. We krijgen zicht op wie de personages echt zijn en hun perikelen blijken een stuk minder losgeslagen dan verondersteld. Meer nog dan in de Japanse versie draait Coupez! om de passie voor filmmaken en hoe dat een kibbelend gezin weet te verenigen. Maar Hazanavicius weet er zelfs nog meer van te maken. De dynamiek binnen de filmploeg roept de warme samenhorigheid van een vakantiekamp op en de finale knulligheid zorgt zelfs voor een scheut ontroering. 

Onnozelheid troef in deze vermakelijke ode aan het no-budget genre

Coupez! is geen grootse, gepolijste cinema maar wel een kleine twee uur met veel energie gebrachte onnozelheid en een speelse ode aan het no-budget genre.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien