Enchanted

Genre: Sprookjesfilm | Duur: 1u47 | 2007 | Release: 19 December 2007 | Land: VS | Regie: Kevin Lima | Cast: Amy Adams, Patrick Dempsey, James Marsden, Timothy Spall, Susan Sarandon, Idina Menzel

Vijf jaar nadat Shrek de volledige Disney-cataloog plunderde is het in Hollywood bon ton om de klassieke sprookjesvertelling te koppelen aan postmoderne pastiche, met de meest schrikwekkende gevolgen vandien (Hoodwinked). Het is dan ook een verademing om eens een kerstfilm te zien die de traditionele waarden van Disney uitdraagt zonder ze met de vinger te wijzen en zonder gêne de hartjes van uw kindertjes zal weten binnen te dringen.

Enchanted steekt van wal als een lekker ouderwetse animatiefilm: Gisèle boent het hele huis terwijl ze omringd wordt door zingende vogeltjes en eekhoorntjes en vervolgens wordt ze als bij donderslag verliefd op een charismatische prins op een wit paard. De traditionele tekenstijl lijkt een langgerekte tongue-in-cheek grap van de makers, maar net vooraleer dat gegeven zijn charme en magie begint te verliezen verbant een boze heks (Susan Sarandon geniet met sardonisch genoegen van haar rol) de arme Gisèle uit het geanimeerde sprookjesland. Ze komt terecht in Manhattan, waar ze met haar brede jurken en kinderlijke naïviteit danig uit de toon valt. Ze wordt in de armen gedreven van een gladde advocaat, terwijl haar kersverse verloofde haar achterna zit.

Natuurlijk valt er een hoop aan te merken op Enchanted. De moraal is hopeloos verouderd, het positieve einde zie je van heinde en verre aan komen tuffen en het verhaaltje rijgt de belegen zeemzoeterigheden aan elkaar. Het jeugdig enthousiasme van regisseur Kevin Lima (die eerder zijn strepen verdiende met de animatiefilm Tarzan) weet Enchanted echter om te toveren tot een oprechte feelgoodfilm die opmerkelijk zuinig is met knipogen en vaak op de proppen weet te komen met leuke vondsten. Zo wordt het New-Yorkse Central Park in één vingerknip omgetoverd tot een zwierig Busby Berkeley-spektakel en is de animatieproloog zeer amusant.

Belegen en zeemzoeterig bij momenten, maar best genietbaar

Bovendien vullen alle acteurs hun rol in met het nodige kinderlijke enthousiasme. X-Men Cyclops James Mardsen zet een amusante prins neer, maar het is Amy Adams (Junebug) die ons kinderhartje het meest wist te betoveren met haar aandoenlijke vertolking als naïeve sprookjesprinses.

Enchanted is zo'n film voor meisjes die dromen van knappe prinsen op witte paarden, maar evenzeer voor volwassenen die zijn moe gekeken op het overaanbod CGI in recente animatiefilms. Rest ons enkel nog de vraag: wanneer krijgen we eens een kinderfilm zonder betweterige eekhoorn in een veredelde bijrol?

Sven De Hondt Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De boze heks komt haar zoon achterna en veroorzaakt oproer tijdens een galabal. Gisèle wordt getroffen door een dodelijke vloek die enkel kan doorbroken worden door een kus van haar ware geliefde. De kus van Prins Edward blijkt niet te werken waardoor Robert zich 'opoffert'. Gisèle ontwaakt en het kersverse koppel leeft nog lang en gelukkig.