eXistenZ

Genre: Horror | Duur: 1u30 | 1999 | Release: 19 Mei 1999 | Land: | Regie: David Cronenberg | Cast: Jennifer Jason Leigh, Jude Law, Willem Dafoe, Ian Holm | Scenarist: David Cronenberg

"eXistenZ with a capital X and a capital Z", dat is het nieuwste speeltje van Allegra Geller. Het spel zit opgeslagen in een zogenaamde MetaFlesh Game-Pod. Deze pod plug je in een bioport die in je ruggewervel zit. Dus ook in deze film van Cronenberg is er weer een duidelijk verband tussen technologie en de mens.
Dit thema zagen we al terug in Crash en Videodrome. Verder zijn er genoeg referenties naar de verschillende geslachtsorganen. Cronenberg op zijn best.

 

Tijdens de demonstratie van het spel pleegt iemand een aanslag op Allegra. Veiligheidsagent Ted Pikul brengt Allegra in veiligheid. Het vreemde aan Pikul is wel dat hij zelf niet over een biopoort beschikt wat bij Allegra eerst enige argwaan wekt. En zo'n biopoort is nu net essentieel als Pikul meer te weten wil komen over de personen die de aanslag pleegden.
Zo komen de twee terecht bij Gas die de biopoort wel wil implanteren. Maar op het hoofd van Geller blijkt maar liefst 5 miljoen dollar te staan. Niet te verbazen dan ook dat zowat niemand te vertrouwen is. De confrontatie met Gas lijkt fataal af te lopen.

Net als zijn vorige film zit ook eXistenZ weer vol met special effects en vreemde plotwendingen. Wat natuurlijk het handelsmerk is van Cronenberg. Meer dan in zijn andere film schetst Cronenberg in eXistenZ een droomwereld. Meermaals speelt hij hiermee en hij gaat hierin zeer ver. Naar het einde toe is het steeds onduidelijker of je nu naar het verhaal kijkt dan wel naar het spel dat de hoofdrolspelers spelen.

Van MetaFlesh tot UmbyCord... De meest futuristische termen vliegen je om de oren.

Let vooral op de Willem Dafoe in de rol van de pompbediende Gas. Het moment waarop Gas een biopoort wil implanteren in de rug van Pikul is typisch Cronenberg, sarcasme met een vleugje humor.
Bij het persdossier was een verklarende woordenlijst gevoegd. En het was nodig, want de meest futuristische termen vliegen je om de oren. Van MetaFlesh tot UmbyCord. Jammer dat de film een beetje kort is.

Edwin Colebunders Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eigenlijk heeft deze film een open einde. Alles lijkt maar een spel. In dit spel is Geller de ontwerpster van het spel terwijl zij dit helemaal niet is. In het laatste shot zie je hoe Geller de echte maker van het spel wil vermoorden. En uiteraard vraagt juist op dat moment iemand: "Is dit nog steeds het spel?" Kan u nog volgen?