The Farewell

Genre: Drama | Duur: 1u40 | 2019 | Release: 22 Januari 2020 | Land: VS | Regie: Lulu Wang | Cast: Awkwafina, Tzi Ma

Toen de romantische komedie Crazy Rich Asians onverwachts een gigantische hit werd, kwam Hollywood tot het besef dat ze al die tijd een specifieke doelgroep genegeerd had: de Aziatische Amerikanen. We mogen dus een toename verwachten van films met een cast van Aziatische afkomst. Het innemende en bitterzoete familiedrama The Farewell is al meteen een schot in de roos.

 

Het hoofdpersonage is een dertigjarige Chinees-Amerikaanse die stilaan vervreemd aan het raken is van haar afkomst. Haar ouders kwamen met haar naar de VS toen ze vijf was en intussen voelt ze zich amper nog Chinees. Maar Billi heeft wel nog familie in China en wanneer haar oma met haar gezondheid begint te sukkelen, wordt de band met haar moederland weer aangehaald. Maar hoe geeft ze de Chinese sociale tradities een plaats als dat wil zeggen dat oma in het ongewisse wordt gehouden over haar naderende dood? 

Dit relaas is 'based on an actual lie', het is wat filmmaakster Lulu Wang - niet te verwarren met de gelijknamige Nederlands-Chinese schrijfster - zelf overkomen is als Chinese die met één voet in de VS staat. Ze betrekt de kijker bij deze perikelen alsof we zelf ook een familielid zijn en maakt ons getuige van een intieme dynamiek tussen familieleden die niet allemaal dezelfde kijk op de waarheid hebben. Maar de film zoekt daarbij niet naar een oordeel. Billi kan zich niet vinden in het standpunt van haar familie, maar stelt haar eigen leven intussen ook wel mooier voor dan het is. De Chinese verwanten handelen dan weer vanuit de overtuiging dat het hun plicht is de zware last van de doodstijding te dragen in plaats van de mater familias. 

Zo ontstaat een genuanceerde, levensechte exploratie van cultuur- en generatieverschillen, waarbij de dramatiek nergens zwaar op de hand is, ondanks het thema. Met veel liefde voor de personages en met passende scheuten humor, schetst The Farewell een aandoenlijk familieportret over afscheid en tradities. Elk van de personages komt daarbij mooi uit de verf en we leren Billi kennen in zowel de relatie met haar ouders als met haar oma, een onweerstaanbaar, herkenbaar figuur. 

Een innemende exploratie van cultuur- en generatieverschillen met een grandioze Awkwafina

Hoofdactrice Awkwafina steelt echter de show. Haar beheerste, innemende vertoking als Billi is enigszins een verrassing. De actrice leek zich eerder als comédienne en social mediafenomeen te manifesteren, maar zet zichzelf nu meteen op de kaart als een heel interessante actrice. Meteen bij het verschijnen van de prent werd er over oscarnominaties gesproken en daar zou er zeker één van naar haar kunnen gaan

Delicate en waarachtige cinema als dit blijft wel vaak onder de radar, maar The Farewell lijkt een brede appreciatie te gaan krijgen en dat is helemaal verdiend.  

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oma gaat voorlopig nog niet dood!