I Care a Lot

Genre: Komedie | Duur: 1u58 | 2020 | Release: 1 Januari 2021 | Land: VS | Regie: J Blakeson | Cast: Rosamund Pike, Peter Dinklage, Dianne Wiest, Chris Messina, Eiza González, Isiah Whitlock Jr. , Macon Blair, Alicia Witt, Damian Young, Nicholas Logan

Binnen het kwartier weet I Care a Lot de kijker te laten trillen van verontwaardiging. Wat initieel een tragische aanklacht lijkt te zijn van een rot Amerikaans systeem - vergelijkbaar met het sublieme 99 Homes - ontwikkelt zich echter al snel tot een enorm entertainende zwarte komedie. 

We maken kennis met Marla Grayson, een ijskoud kreng dat welstellende oudjes zonder familie inpalmt om er met hun centen en eigendommen vandoor te gaan. Ze komt er echter vlot mee weg omdat ze opereert binnen een volkomen legaal, zelfs door justitie aangedreven systeem waarbij senioren die wat minder alert zijn, onbekwaam worden verklaard om hun eigen zaken af te handelen. Waarop de berekende Marla zich als een vampier op hen stort als een door de rechtbank aangestelde voogd. Maar op een dag kiest ze er het verkeerde oudje uit.

Wellicht hadden veel actrices zo'n Marla Grayson aangekund. Maar de casting director die de naam van Rosamund Pike liet vallen, mag een enorme pluim op zijn hoed steken. Zes jaar na Gone Girl was het eigenlijk nog altijd de vraag of die geprezen vertolking geen toevalstreffer was, maar Pike gaat echt aan de haal met deze film en speelt dus de pannen van het dak. Peter Dinklage trekt gelukkig nu en dan ook even het laken naar zich toe.

Enorm entertainende zwarte komedie met een grandioze Rosamund Pike in een duivelse hoofdrol

I Care a Lot had als intelligente analyse van een moreel verwerpelijk systeem zeker op onze waardering mogen rekenen. Na de eerste helft verschuift de focus echter en blijft van het satirische uitgangspunt niet veel meer over. De vraag rijst even of aan dit concept geen grandioze tv-serie verloren is gegaan - iets als Better Call Saul, Dexter, ... , gezien de vele kansen op cliffhangers en de groeiende sympathie van de kijker voor een nochtans verwerpelijk hoofdpersonage. Maar de makers houden het tempo strak, blijven alle touwtjes keurig in handen houden en weten met hun nog steeds even plezierige finale weer aan te knopen bij de oorspronkelijke plot.

Geen grootse cinema, maar puur, onversneden en knap gebracht entertainment. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roman dreigt het onderspit te delven voor de furieuze Marla, maar doet haar een zakelijk voorstel. Kort nadien is ze de CEO van een gigantische zorgonderneming. Na een interview wordt ze op straat echter doodgeschoten door Feldstrom, de man die ze in het begin van de film verhinderde zijn moeder te mogen bezoeken.