The Inspection

Genre: Drama | Duur: 1u35 | 2022 | Release: 15 Februari 2023 | Land: VS | Regie: Elegance Bratton | Cast: Jeremy Pope, Raúl Castillo, Bokeem Woodbine, Gabrielle Union, McCaul Lombardi

De Amerikaanse filmmaker Elegance Bratton vertelt in zijn doorbraakfilm zijn eigen levensverhaal: we zien hoe hij als zwarte gay man besloot in het leger te gaan na jaren van dakloosheid. The Inspection is een stevig en doorleefd drama geworden. 

Bratton schetst in The Inspection zijn complexe standpunt met het leger, specifiek de marine-opleiding. Een uitgesproken viriele omgeving, vijandig tegenover wie afwijkt van de heteronorm, die tegelijk voor veel mannen een reddingsboei is. Doorheen dit relaas zal het rigide systeem even bekritiseerd als bejubeld worden. Protagonist Ellis French moet niet alleen de loodzware vorming tot een goed einde brengen, hij moet er op een bepaald moment zelfs vechten voor zijn eigen leven. Al die tijd lijkt één vraag boven de gebeurtenissen te hangen: moet French 'een man' worden of moet het systeem hem accepteren zoals hij is? 

Stevig autobiografisch drama

Hoewel het scenario niet altijd even subtiel is en de nevenpersonages een stuk interessanter mochten gemaakt worden, weet The Inspection de kijker mee te slepen. De plot lijkt weliswaar vooral een samenvatting van dramatische hoogtepunten uit de militaire opleiding van de filmmaker - waardoor er weinig ademruimte is -, je strijdt verontwaardigd mee voor een gelijke behandeling. 

Hoofdacteur Jeremy Pope schippert overtuigend tussen uitdagend en onderdanig, al moeten we de emotie misschien iets te vaak van zijn opeengeklemde kaken lezen. Maar dat deze eerste hoofdrol hem een Golden Globe-nominatie opleverde, mogen we niet onverdiend vinden. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien