Kinds of Kindness

Genre: Drama | Duur: 2u44 | 2024 | Release: 3 Juli 2024 | Land: VS | Regie: Yorgos Lanthimos | Cast: Jesse Plemons, Emma Stone, Willem Dafoe, Margaret Qualley, Mamoudou Athie, Hong Chau, Joe Alwyn

Nog geen jaar na Poor Things komt Yorgos Lanthimos op de proppen met een grillige, niet te categoriseren film, die in dit geval drie verhalen in één brengt. Kinds of Kindness is een compromisloos tussendoortje - van weliswaar bijna drie uur.

In dit cynische universum volgen we diverse personages wiens acties en motieven niet altijd helder geschetst worden. Lanthimos laat ons raden of zelf bedenken waarom enkele - soms hysterische - figuren er alles aan doen om de controle te bewaren over de situatie. De toon is daarbij donker laconiek en we krijgen enkele bloederige, verwerpelijke en kille taferelen te zien die nergens hilarisch te noemen vallen maar niettemin getuigen van een soort duivelse humor. 

Lanthimos en zijn co-scenarist Efthimis Filippou brengen zo drie verhalen samen die qua toon mooi bij elkaar passen en via één gemeenschappelijk personages ook in hetzelfde universum gebeuren, maar die verder weinig met elkaar te maken hebben. Het bijzonder droogkomische, cynische wereldbeeld dat de makers hier hanteren, sluit veeleer aan bij hun eerdere creaties, Dogtooth en The Lobster, dan bij de meer prestigieuze en award-vriendelijke producties als The Favourite en Poor Things

Daarom zal Kinds of Kindness minder makkelijk een tevreden publiek vinden. De film is raadselachtig, in zekere in vrijblijvend, en lijkt het niets te kunnen schelen wat de kijker ervaart. 

Volstrekt onvoorspelbaar, maar nergens bereid zijn publiek tegemoet te komen.

De geweldige acteurs, die in elk relaas een andere rol spelen, houden de aandacht echter vast. Jesse Plemons mag je gerust grandioos noemen, al gaan ook de anderen gretig aan de slag met valse ernst. Zij zorgen voor de grootste betrokkenheid bij deze kleurrijke, volstrekt onvoorspelbare film.

Het camerawerk weet als gewoonlijk bij Lanthimos, extra betekenis te geven aan de beelden, de kleuren zijn mooi afgewogen, de interieurs vaak heerlijk sfeerloos, de muziek minimalistisch en ijzingwekkend, ... Kortom: dit is echt een zeer bijzondere film, ook al weigert hij toegankelijk of gemakkelijk te zijn.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien