Knallhart

Genre: Drama | Duur: 1u38 | 2006 | Release: 15 November 2006 | Land: Duitsland | Regie: Detlev W. Buck | Cast: David Kross, Jenny Elvers-Elbertzhagen, Jan-Henrik Stahlberg, Oktay Özdemir

De titel zegt in feite alles: Knallhart is een knalhard portret van een verpauperd Berlijns stadsdeel, waar misdaad de straten en levens van al zijn inwoners bepaalt. We volgen Michael Polischka, een 15-jarig jochie dat zich nog niet eens hoeft te scheren. Hij wordt samen met zijn 30-jarige moeder buiten geschopt door diens rijke minnaar en de twee worden gedwongen om van het poepchique Zehlendorf naar het iets minder vrolijke Neukölln te trekken.

En daar gaat het mis voor Michael. Hij wordt op school gewelddadig gepest door Errol en wordt vrijwel onmiddellijk in de straatcriminaliteit gedwongen. En wat begint bij kleine diefstallen, eindigt al snel in drugs rondbrengen voor een Turkse maffioso. Het hoe en waarom interesseert Michael niet, het verbeteren van zijn levensstandaard des te meer. Bovendien moet hij weerwerk kunnen bieden tegen zijn moeder die van hem respect eist (Dankbarkeit erwarte ich nicht, aber wenigstens doch Respekt!) en om de week wel een andere bedgenoot laat inwonen.

Het portret van het verval wordt interessant verteld. Het begint met een ontredderde Michael die zich bij de politie gaat aanmelden, daarna krijgen we het hoe en wat te zien. In een lineair verteld verhaal draait dit uit op een dramatisch hoogtepunt onder Berlijnse Autobahnen. Dan komt echter de catharsis en ziet Michael in dat hij fout zat. De moederlijke mantel der liefde bedekt zijn zonden, wat een wondermooi eerlijk en ontroerend beeld oplevert.

De fotografie is hel, licht en doet je ogen bijna pijn. We krijgen Neukölln ook nooit 's avonds te zien, zodat het lijkt dat de terreur zich er enkel overdag laat gelden. En bij daglicht is de analytische blik van de camera des te objectiever in het schilderen van een van de meest verarmde buurten van Berlijn. Nu komt Berlijn wel zelden écht positief in beeld, maar zo donker en gevaarlijk zou je eerder in de Bronx verwachten dan bij onze Oosterburen.

Een interessant gebracht portret van een jongen op zoek naar een moreel kompas.

uck schetst met deze confronterende prent een ruwe realiteit van een bikkelharde stad die meedogenloos toeslaat. De jonge Kross is daarbij briljant gecast als het onschuldig uitziende slachtoffer van zijn omgeving. Hij heeft de juiste looks, de durf en een goede karakterkop om Michael overtuigend en genuanceerd op het witte doek neer te zetten. Gewoon keihard gaan kijken dus.
 

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien