La odisea de los giles

Genre: Tragikomedie | Duur: 1u56 | 2019 | Release: 5 Augustus 2020 | Land: Argentinië | Regie: Sebastián Borensztein | Cast: Ricardo Darín, Verónica Llinás, Rita Cortese, Luis Brandoni

Aan het begin van deze eeuw werd Argentinië getroffen door een bankencrisis, die onder meer inhield dat rekeningen bevroren werden. De tragikomedie La odisea de los gilles vangt aan wanneer een handvol dorpelingen net brood gezien had in een coöperatieve en ze met veel moeite het nodige geld bijeen gebracht hebben. Wanneer de crisis toeslaat, komt hen ter ore dat een advocaat uit de streek getipt was over de situatie en hij mogelijks een klein fortuin in zijn bezit heeft. Is dat niet hún geld? 

 

De opzet van deze Argentijense oscarkandidaat doet vertrouwd aan: een bont groepje sukkels neemt het op tegen een gemene en machtige man. Zoiets vraagt weinig inspanning van de kijker. Je kijkt dan ook geamuseerd naar de perikelen, hoewel de plot bijzonder rechtlijnig verloopt en de personages nergens verrassen. Aan een iets te gezapig tempo struint deze sympathieke prent naar zijn nogal voorspelbare einde. Dat had allemaal wat strakker, origineler en gebalder verteld mogen worden. 

Gelukkig zorgt een geëngageerde cast voor het nodige amusement. De kleurrijke figuren houden onze aandacht vast. Ricardo Darin, één van Argentinië's meest vooraanstaande acteurs, mag hier overigens het scherm delen met zijn echte zoon. 

Aardige maar vrijblijvende Argentijnse tragikomedie

De makers willen het met deze laagdrempelige prent opnemen voor de underdog, in dit geval de hardwerkende en goedbedoelende Jan Modaal die het slachtoffer wordt van malafide en incompetente beleidsmakers. Een echte aanklacht of een pamflet hoefde La odisea daarom niet te zijn, blijkbaar. Maar een gelaagde en echt geïnspireerde heistkomedie kun je dit dan toch ook weer niet noemen. Aardig kijkvoer maar de impact is beperkt. Eén ster op KUTfilm dus, wat nog steeds staat voor 'best te pruimen'. 

 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het plan slaagt en de bende weet er van door te gaan met een heleboel geld. De zwijgzame zoon van Carmen gaat er echter met de helft vandoor. Met de overige helft kan echter nog steeds de coöperatieve opgericht worden, die aan meer dan 50 mensen werk bezorgt.