Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Genre: Fantasy | Duur: 2u57 | Release: 19 December 2001 | Land: | Regie: Peter Jackson | Cast: Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Sean Astin, Liv Tyler, Cate Blanchett, John Rhys-Davies, Ian Holm, Sean Bean

Daar is ie dan.. eindelijk.. We zeiden het de laatste tijd wel vaker maar dit is veruit de meest gehypte film aller tijden.. Het kon ook bijna niet anders.. New Line Cinema had er maar liefst zo'n slordige 8 miljard bfr. voor over, de drie delen werden achtereen opgenomen, er werd een nooit eerder geziene omerta opgelegd, zowel op de set als tijdens de distributie (zo was er dubbele controle van de journalisten tijdens de persvisie).Maar wat nog het meest uit de toon valt - naast het feit dat Cinéart, meestal bekend van Europese en kleinere producties, de film distribueert - is wel de regisseur : Peter Jackson. Deze Nieuw-Zeelander maakte zijn opmerkelijk debuut met de ultieme low-budget gore splatter film Bad Taste in 1987. Hij maakte met een 10-voudig budget overigens nog een 'vervolg' hierop met Braindead (1992). Dan opeens verbaast hij iedereen met Heavenly Creatures (1994), een drama, totaal anders dan zijn vorige werken, hij hield er een oscarnominatie voor beste screenplay aan over.Maar soit.. genoeg over Mr. Jackson, dat heeft u waarschijnlijk allemaal al eerder kunnen lezen, en over Tolkien zal u inmiddels ook al wel alles weten (indien niet: lees de Tolkien DRIE), hoe staat het met de film ?Toch even het verhaal : Bilbo Ballings, een hobbit (een klein mensachtig wezentje), heeft op een van zijn avonturen een bijzondere ring gevonden (dit wordt uitgelegd in De Hobbit). Wanneer hij de ring aandoet, verdwijnt hij en hem zelfs gewoon maar bezitten zorgt ervoor dat hij nauwelijks ouder wordt. Perfect, zo'n ding denkt u.. Maar.. uiteraard is dit niet zo. De ring werd duizenden jaren geleden vervaardigd als list door de kwade Sauron. De mensen, de elfen en de dwergen werden ringen geschonken, en hoewel deze op het eerste zicht meer macht gaven aan de dragers ervan kwamen ze eigenlijk onder invloed van Sauron, die de éne ring bezat, one ring to rule them all.

Om niet het volledige verhaal te moeten vertellen dat vol met subplots, mythologische verklaringen en elfengedichten zit: Sauron verliest de ring, deze komt in de handen van Gollem die de voor 500 jaar houdt, hij verliest hem eveneens en komt in de handen van Bilbo Ballings. Bilbo beseft echter niet het belang van de ring, maar weet toch in zijn hart dat hij ze niet altijd kan houden, daarom schenkt hij ze tijdens een feest aan Frodo, zijn lievelingsneef.Ondertussen is het duidelijk geworden dat dit de éne ring is en moet vernietigd worden. Geen zwaard is scherp genoeg of vuur voldoende heet om de ring te vernietigen, ze moet geworpen worpen in het vuur waarin ze werd geschapen : in de Doemsberg, midden in Mordor, het land van het Kwaad.Frodo vertrekt met zijn trouwe tuinman, Sam, en de tovenaar Gandalf de Grijze. Om te helpen Frodo's doel te bereiken vaardigt Midden-Aarde haar beste krachten uit. Legolas, de elf, Grimli, de dwerg en Boromir, de mens, zullen hem begeleiden naar Mordor. Zullen ze de lokroep van de ring, die slechts weinigen kunnen weerstaan, overwinnen en hun doel bereiken ?

Om die vraag beantwoord te zien moet u ofwel de drie delen lezen ofwel wachten tot 2003.

De echte vraag is dan ook: is de film goed ? Zo goed als het boek ? Natuurlijk niet. De extreem rijk gevulde fantasiewereld die Tolkien zo nauwgezet creëerde valt gewoonweg niet te vertalen naar een film van enkele uren. Toch is de film zeker geen miskleun. Het opmerkelijkste is de prachtige fotografie. Naast een aantal 'onvermijdbare simplificaties' (zo lijken alle wezens toch wat te veel op gewone mensen), zijn hobbits, dwergen, elfen, orks of Bal-rogs maar vooral de prachtige landschappen quasie perfect. En ondanks alle kritiek aan het adres van Jackson denk ik wel degelijk dat hij de spirit van LotR heeft begrepen. Toch heeft ook hij toegevingen gedaan die ik van hem niet verwachtte. Zo is het eerste kwartier van de film te vrolijk, te speels en heel even lijkt het alsof Jackson er een kinderfilm van heeft gemaakt. Gelukkig zet hij dit recht want, ondanks het sprookjes-gehalte van LotR en het wat kinderachtig prequel, De Hobbit, is LotR verre van eenvoudig of kinderlijk.Jackson is er op meer dan bevredigende wijze in geslaagd het onmogelijk te verfilmen boek, dan toch te verfilmen. Zijn grote kwaliteiten als regisseur, samen met de fantastische cinematografie van Andrew Lesnie maken deze film een absolute aanrader. Maar laat u dit niet weerhouden om ook het boek te lezen.

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadat Frodo aangevallen wordt door Boromir die de kracht van de ring zelf wil gebruiken beslist Frodo in het geheim alleen erop uit te trekken, samen met zijn trouwe knecht Sam