Memento

Genre: Thriller | Duur: 1u56 | Release: 24 Januari 2001 | Land: VS | Regie: Christopher Nolan | Cast: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano, Mark Boone Junior, Stephen Tobolowsky

Sommige films zijn echt wel eigenaardig, zo'n filmpje dat even blijft nazinderen in onze al zo verwende en afgestompte hersentjes. Memento is zo'n film.Om te beginnen heeft Memento een uiterst origineel scenario. Het volledige verhaal wordt namelijk achterwaarts verteld. Je ziet het hoofdpersonage dus eerst een man neerschieten, het waarom wordt steeds (on)duidelijker in de loop van de film.

Dan is er nog het hoofdpersonage, Leonard Shelby (Guy Pearce), deze knappe jongen die we ondermeer kennen van Ravenous en L.A. Confidential, heeft een probleempje : hij kan namelijk geen nieuwe herinneringen meer aanmaken, een foutje in zijn korte termijn-geheugen ten gevolge van een ongeval.Alles wat hij vroeger wist, weet hij dus nog steeds, hij kan zich aankleden, weet nog wat hij op school geleerd heeft, en herinnert zich nog perfect het laatste beeld dat hij van zijn vrouw heeft: "stikkend met een plastieken zak over haar hoofd terwijl ze verkracht wordt".

Wel.. als dat het laatste is wat je van je geliefde weet, enfin.. wraak nemen lijkt dan misschien toch niet zo vergezocht.Nu, makkelijk is anders. Waarschijnlijk zijn de daders ook niet zomaar voor het grijpen en hoe maak je een gesofistikeerd plan als je niets langer kan onthouden dan een half uurtje ? Antwoord: je maakt gebruik van een setje Polaroid fototjes, een aantal notabriefjes en de echt belangrijke zaken (zoals : "John G. Raped and murdered your wife") die tatoeƫer je toch gewoon, kwestie van het zeker niet kwijt te geraken.Dus, met behulp van zijn briefjes, fotootjes en tatoeages lijkt hij het op het eerste zicht niet slecht te doen en het ziet er naar uit alsof hij inderdaad de juiste heeft neergeschoten. Maar naar de film vordert wordt het steeds duidelijker dat het niet zo eenvoudig is. Immers.. iemand die alles meteen vergeet kan je perfect manipuleren, en als je zijn stylo's verstopt zodat hij geen 'nieuwe herinneringen' meer kan aanmaken kan je met hem doen wat je maar wil.. of ook niet.. wie zal het zeggen ? TADADAAAMemento is een zeer originele, boeiende thriller. Het goed uitgevoerde concept van achteruit vertellen gecombineerd met het zeer goed uitgewerkte gegeven van het geheugenverlies zorgt ervoor dat je als kijker voortdurend wordt verrast door verhaalwendingen waar je totaal niet aan zou denken maar die gelukkig toch niet onrealistisch overkomen.

Het is lang geleden dat we nog eens een echt spannende film hebben gezien in de cinema, awel, thrillerliefhebbers, uw gebeden zijn aanhoord !

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien