Now You See Me

Genre: Actie | Duur: 1u55 | 2013 | Release: 31 Juli 2013 | Land: VS | Regie: Louis Leterrier | Cast: Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Michael Caine, Isla Fisher, Morgan Freeman, Mélanie Laurent, Dave Franco

Illusionisten en zelfverklaarde paranormaal begaafden kunnen in de meeste gevallen slechts even onze aandacht vasthouden. Films over gegoochel en aanverwante pseudomagische praktijken zijn doorgaans al interessanter. Niet in het geval echter van Now You See Me, dat door zijn spektakelwaarde doet denken aan een heuse Las Vegasshow à la David Copperfield of Hans Klok, maar daarmee ook gemeen heeft dat het allemaal wel erg betekenisloos is.

 

The Four Horsemen is een groep illusionisten wiens verbluffende stunts het land met verstomming slaan. Wanneer ze claimen een bank leeg te kunnen roven, schiet de FBI in actie. Het opnemen tegen de arrogantie van de artiesten, is echter een zware taak. Om de beschuldigingen hard te maken, zouden de speurders immers moeten toegeven dat magie bestaat. Aan de zijlijn kijken een ijdele miljonair en een geldzuchtige tv-maker toe, maar ook zij dreigen meegesleept te worden in een onderneming waarvan de initiatiefnemer en zijn motieven volkomen in het duister gehuld zijn. 

Now You See Me wist voor dit verhaal vol spektakel en verrassingen een flinke cast te strikken, maar elk van de gereputeerde acteurs loopt er eigenlijk maar verloren bij. De personages zijn namelijk van geen enkel belang en de vertolkingen vragen dan ook geen noemenswaardige inspanningen. De plot weet de kijker beslist mee te slepen, al moeten we eerder zeggen: hypnotiseren. We krijgen immers vooral de índruk dat er heel wat gaande is, maar onder al dat gegoochel blijkt één gigantische holle ruimte te zitten.

Regisseur Louis Leterrier (The Incredible HulkClash of the Titans) denkt visuele virtuositeit te etaleren door zijn camera's voortdurend te laten rondtollen - een esthetiek die ook weer doet denken aan concertopnames, shows en massavoorstellingen à la American Idol - maar wil met deze woeste bewegingen vooral vermijden dat we in slaap vallen bij gebrek aan interessante gebeurtenissen. Ook de man van de geluidseffecten heeft duidelijk overuren geklopt.  

Een goochelfilm zonder enige magie

De entertainmentwaarde van deze onderneming is hoog, maar ook bijzonder vluchtig en oppervlakkig. Net zoals goochelshows dus, waarbij je gefascineerd toekijkt maar achteraf vooral beseft dat het showelement van groter belang was dan enige magie. Want dát hebben we bij deze luchtige prent beslist niet gevoeld. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FBI-agent Dylan Rhodes (Mark Ruffalo) blijkt zelf alles opgezet te hebben om zich op Tressler (Caine) en Bradley (Freeman) te wreken voor de dood van zijn goochelende vader. Bradley beschadigde immers diens reputatie en Tressler fabriceerde een kluis uit minderwaardig staal die de dood van Rhodes' vader veroorzaakte. De vier illusionisten waren daarvan niet op de hoogte en maken op het einde kennis met hun mecenas. Vervolgens worden ze toegelaten tot Het Oog, een genootschap dat waakt over goochelaars en illusionisten.