Nowhere in Africa

Genre: Episch drama | Duur: 2u21 | Release: 13 Augustus 2003 | Land: | Regie: Caroline Link | Cast: Juliane Kohler, Merab Ninidze, Lea Kurka

Drama met de traagheid van een slak. Heimwee met een electronenmicroscoop. Poëzie als een kristallen filter tussen Afrikaanse landschappen en de Duitse taal. Het moge duidelijk zijn: 'Nowhere in Africa' (Nirgendwo in Africa) is bij momenten een grootse film, bij momenten kan je een geeuw niet onderdrukken.1938. Een Joodse familie emigreert naar Kenya om mee te helpen aan een boerderij. Vooral voor de moeder, Jettel, vergt dit een enorme aanpassing; ze heeft wantrouwen in de zwarte keukenhulp en voelt zich vervreemd. Tegen de achtergrond van de wereldgeschiedenis wordt het de drie protagonisten duidelijk dat terugkeren voorlopig onmogelijk is .Als de oorlog uiteindelijk losbarst, komen de Britten de familie halen omdat ze in elke Duitser een potentiele vijand zien. Dankzij Jettels charmes kan de familie aan de slag in een tweede boerderij. Terwijl Jettel en Walter hun dochter Regina, die als geen ander aanpapt met de lokale bevolking, naar een Engelse kostschool sturen, neemt Walter, de vader dienst in het Britse leger. Jaren verstrijken en Jettel past zich steeds meer aan, ent zich steeds meer op de Afrikaanse cultuur.

Wanneer de oorlog voorbij is wil Walter terug naar Duitsland. Maar zullen Regina en Jettel zonder een kik hun nieuwe thuisland de rug toekeren?

'Nowhere in Africa' vertelt een lang verhaal in een heldere conventionele stijl. De camera zwenkt geregeld over de prachtige Afrikaanse landschappen. Ook over de acteurs mogen we niet klagen. Tenslotte zijn er enkele scènes in slow motion die, ondersteund met krachtige muziek, voor kippevel zorgen. Maar wat is er dan mis? Kreeg deze film verdiend de oscar voor beste niet-Engelstalige film? Als u het ons vraagt, neen. Regisseur Caroline Link had uit dit sterke materiaal makkelijk dertig minuten kunnen wegmonteren. Zoals wij het aanvoelen is 'Nowhere in Africa' een slak op een overdosis kalmeerpillen. Vooral het laatste half uur, wanneer de vader zijn familie smeekt terug te keren naar Duitsland, doen de film de das om Soit, laat dit niet aan uw hart komen. Dit is de ideale film voor een regenachtige zomerdag, wanneer verveling als gordelroos toeslaat en u droomt van een tropisch paradijs. Op die momenten zijn wij formeel: gaan zien die film!

Filip Hermans Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ze keren, na lang gezaag van de vader, terug naar Duitsland