Nyad

Genre: Drama | Duur: 2u01 | 2023 | Release: 22 Oktober 2023 | Land: VS | Regie: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi | Cast: Annette Bening, Jodie Foster, Rhys Ifans

Jodie Foster en Annette Bening in een waargebeurd acteerduel: het is de voornaamste troef van deze nogal klassieke prent over marathonzwemster Diane Nyad. 

Op haar 61 realiseert de voormalige atlete zich dat ze nog te veel energie heeft om te gaan zitten scrabbelen. Ze besluit af te maken wat haar 33 jaar eerder niet gelukt is: de 177 kilometer woelig water tussen Cuba en Florida overzwemmen. 

We leren Nyad kennen als een go-getter met een zeker superioriteitsgevoel, die er geen problemen mee heeft dat het leven om haar draait. Annette Bening is perfect in deze rol en heeft zich verbazingwekkend fysiek voorbereid om deze vertolking aan te kunnen. De nog steeds te weinig bekroonde actrice staat bekend om haar overgave en illustreert dat met Nyad voor de zoveelste keer. Van ijdelheid is geen sprake. 

Ze vormt een geweldig duo met Jodie Foster, die de beste vriendin en coach van Nyad speelt. Ook zij maakt elke minuut van haar verschijning genietbaar. Zo komt de dynamiek en de vriendschap tussen de twee geloofwaardig over. 

Foster en Bening acteren met overgave en maken er een genietbare sportfilm van.

Verder is Nyad een nogal klassieke sportfilm waarbij het streven naar de overwinning gepaard gaat met tegenvallers en inzinkingen en we er maar al te vaak op gewezen worden dat iemand die zich als zestiger nog aan zo'n inspanning waagt, ons applaus waard is. Het regisseursduo houdt het bescheiden maar toont wel aan dat ze weten wat ze willen. De zwemscènes blijven boeien. 

Nyad draait in de bioscoop maar is vanaf 3 november te zien op Netflix.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien