Oldboy

Genre: Thriller | Duur: 1u45 | Release: 0 - | Land: VS | Regie: Spike Lee | Cast: Josh Brolin, Elizabeth Olsen, Sharlto Copley, Samuel L. Jackson, Michael Imperioli

Toen Park Chan-wook in 2004 de Palme d’Or won op Cannes met Oldboy, zorgde dit voor een nieuwe internationale interesse in de Zuid-Koreaanse cinema. Dankzij zijn hyperstilering, het excessief geweld en een afloop met de allures van een Shakespeareaanse tragedie, verwierf de op een Japanse manga gebaseerde film bovendien snel een cultstatus. Tien jaar later krijgen we nu de onnodige Amerikaanse remake voorgeschoteld.

 

Het project was lang in handen van Steven Spielberg, met Will Smith in de hoofdrol. Uiteindelijk kwam Spike Lee in de regisseursstoel terecht en is het Josh Brolin die als Joe Doucett na een jarenlange opsluiting door onbekenden plots wordt vrijgelaten. Samen met verpleegster Marie, (Elizabeth Olsen), start hij zijn zoektocht naar de daders en de reden waarom hij werd opgesloten. Al blijft de belangrijkste vraag net als in het origineel, waarom hij ook werd vrijgelaten?

In vergelijking met Chan-wook’s versie vormen de onthulling en de climax van de plot echter een teleurstelling, mogelijk omdat ze ten dienste moeten staan van de toegankelijkheid voor het grote grote publiek. Dit is dan ook de teneur van de film: het is een product op maat gemaakt van de Amerikaanse kijkers, met een afgezwakt verhaal, een hoger tempo, meer gratuit geweld en te zelf verklarend. En waar de Koreaanse versie nog heerlijk over-the-top en op het randje van surrealistisch was, mist Lee’s versie de energie die hiermee gepaard ging en presenteert hij dit alles veel te serieus.

In vergelijking met Chan-wook’s versie vormen de onthulling en de climax van de plot een teleurstelling

Naast het zwakke script, heeft de remake ook te kampen met een ongeïnspireerde muziekkeuze en ondermaats acteerwerk. Hierbij slaat vooral Sharlto Copley als de hoofdschurk Adrian Pryce de bal zwaar mis. Gelukkig lijkt Josh Brolin zich nog te amuseren en weet Spike Lee enkele scènes indrukwekkend in beeld te brengen, zoals de befaamde gangscène.  Maar ondanks de film knap geschoten is en enkele leuke knipoogjes bevat naar het origineel (de octopus!), is de nieuwe Oldboy een weinig memorabele en vooral overbodige remake geworden. Ons advies: laat deze liggen voor wat hij is en zet het origineel nog eens op.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joe ontdekt dat hij en Adrian leerlingen op dezelfde school waren, waar hij getuige was van een vrijpartij tussen Adrians zus en haar vader, die zijn beide kinderen misbruikte. Het familiedrama dat hieruit volgde, was de reden waarom Adrian Joe opsloot. Bovendien blijkt dat Maria, die met Joe het bed deelde, ook zijn dochter is. Na de dood van Adrian laat hij zich opnieuw opsluiten in de kamer.