The Peanuts Movie

Genre: Animatie | Duur: 1u28 | 2015 | Release: 23 December 2015 | Land: VS | Regie: Steve Martino | Cast:

The Peanuts Movie lijkt in de eerste plaats een nostalgische ode aan Schulz, de bedenker van de onsterfelijke figuren Snoopy en Charlie Brown. Dat uit zich zowel in de schijnbaar simplistische tekenstijl vol leuke en herkenbare details, als in de brave plot die op de gagstrips gebaseerd is.

 

Met deze nieuwe prent wordt zowel naar de krantenstrips verwezen die 50 jaar lang verschenen als naar de eerder gemaakte tekenfilms uit de jaren ’70 & ’80. De animatie werd weliswaar gedigitaliseerd, dat is duidelijk met veel liefde voor het bronmateriaal gebeurd. Aan de vertrouwde figuren werd geen haartje gewijzigd. Het kleurrijke vriendengroepje van Charlie Brown terugzien doet deugd of zorgt voor een aangename kennismaking voor nieuwe fans. Volwassenen zijn als voorheen niet zichtbaar en slechts aanwezig door een toeterstem.

Plotgewijs gaat het er iets minder gesofisticeerd aan toe dan bij de dynamische animatie. Het pleit absoluut voor de makers dat de karakters consequent uitgewerkt worden en ook de tijdsgeest bewaard werd – geef Charlie Brown maar een telefoon met draad – maar jammer genoeg zijn de gebeurtenissen toch behoorlijk simpel. De humor blijkt grotendeels op slapstick te leunen. 

Aardige ode aan het werk van Schulz, maar ietwat kinderlijk en simpel uitgewerkt.

Sympathiek is dat vooral het gebrek aan zelfvertrouwen van onze geliefde Charlie centraal staat, en de daaropvolgende pogingen om iets te betekenen en zo het hart van zijn buurmeisje te winnen. Tegelijk zien de makers bij dit gebrek aan actie blijkbaar de noodzaak in om er een grootse luchtshow aan toe te voegen die zich in de fantasie van Snoopy afspeelt. Dit blijken dan wel de meest lege momenten van de film. In de soundtrack een zachte gitaar laten doorschemeren die de emotie van de vroegere films oproept, maar tegelijk een plat popnummertje het voornaamste werk laten doen, is dan weer een flagrante valse noot. 

The Peanuts Movie is dan uiteindelijk plezierig en herkenbaar maar te weinig opwindend voor de kenners en te kinderlijk voor wie intussen vertrouwd is met intelligente, complexe en spectaculaire animatiefilms van tegenwoordig. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien