The Philosophers

Genre: Drama, fantasie | Duur: 1u47 | Release: 0 - | Land: Indonesië, VS | Regie: John Huddles | Cast: Bonnie Wright, Rhys Wakefield, Daryl Sabara, Sophie Lowe, James D'Arcy

In het kielzog van films als Battle Royale, Das Experiment en Die Welle brengt de vrijwel onbekende regisseur John Huddles ons The Philosophers. Deze film vertelt het verhaal van een aantal leerlingen die op hun laatste schooldag van de leerkracht filosofie een laatste gedachte-experiment krijgen. Wanneer de wereld getroffen wordt door een nucleaire Apocalyps, moeten ze schuilen in een bunker en het voortbestaan van het menselijk ras garanderen. Alleen is er in de bunker slechts plaats voor 10 mensen en zijn ze met 21. Zij moeten dus kiezen wie een plaats in de bunker verdient en wie niet.

 

Ondanks een zwakke start, kent After the Dark een bijzonder interessant uitgangspunt. Maar de film slaagt er helaas niet in om dit over de hele lijn boeiend te houden. Een reden hiervoor is dat het experiment zelf halfslachtig is uitgewerkt en bovendien gemanipuleerd wordt door de professor die een verborgen agenda heeft.

De film goochelt verder met tal van filosofische ideeën, maar blijft hierbij teveel aan de oppervlakte. Hetzelfde kan gezegd worden voor de meeste personages. De film geeft ons onvoldoende tijd om hen te leren kennen, waardoor we vrij apathisch blijven over hun lot. Enkel de professor, gespeeld door James D'Arcy, wist enige interesse op te weken.

Het script maakt tal van vreemde kronkels en ondanks enkele grappige en boeiende momenten, kan de film je nooit echt meeslepen in zijn opzet. Huddles lijkt zich ook eerder te richten op het publiek dat films als Twilight, The Hungers Games en Divergent verslindt, waardoor alles eigenlijk te braaf en onbenullig blijft. We werden nooit intellectueel uitgedaagd door de film en het zwakke einde doet ons zelf afvragen of de film wel serieus genomen wilt worden.

De film goochelt verder met tal van filosofische ideeën, maar blijft hierbij teveel aan de oppervlakte

Waarom Indonesië als locatie gekozen werd voor dit verhaal, is ook niet duidelijk. Buiten enkele mooie plaatjes, zorgt dit immers voor weinig meerwaarde. Huddles bevestigt zichzelf wel als een competent regisseur en de film is over de hele lijn knap geschoten. Maar helaas kan dit het rommelige verhaal niet redden, waardoor After the Dark vooral aanvoelt aan een gemiste kans.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De professor blijkt een verhouding te hebben met een leerlinge en manipuleert het experiment om zijn ongenoegen te uiten tegenover haar vriend. Na afloop vertelt ze hem dat ze met haar vriend naar Amerika zal verhuizen, waarna de film hint dat hij zelfmoord pleegt.