kortfilm.be 3.0
binnenkort! soon!
Join us at Film Fest Gent
15.10 at 10h30
LAUNCH-EVENT
 
Prey

Genre: Actie | Duur: 1u39 | 2022 | Release: 5 Augustus 2022 | Land: VS | Regie: Dan Trachtenberg | Cast: Amber Midthunder, Dakota Beavers

De Predatorfranchise is alles welbeschouwd van weinig betekenis in de cinemageschiedenis. De oorspronkelijke fim uit 1987 was niet meer dan een veredelde B-film en de sequel stelde nog minder voor. Toen de reeks na 20 jaar een heropstart kende, bleek dat alweer routineuze horroractie op te leveren. Ook de spin-off Alien vs Predator kwam maar goedkoop over. Prey, die narratief gezien de hele reeks voorafgaat, is eigenlijk de eerste echt goeie film uit de hele franchise. 

Dit keer zijn het een groep indianen die in 1719 kennis maken met een geavanceerd wezen dat vanuit het niets lijkt opgedoken te zijn. De predator is eigenlijk een buitenaardse wezen dat met zijn gesofisticeerde, dodelijke uitrusting niet alleen voor verbazing maar ook voor afgrijzen zorgt. Maar de indianenstam bestaat niet bepaald uit bangerikken. In het kielzog van de krijger Taabe volgt echter zijn zus Naru, een onderschatte jager wiens pienterheid van doorslaggevend belang zal zijn. 

Prey - door Disney vreemd genoeg meteen via streaming op de kijker los gelaten - is een spannend en meeslepend avontuur waarin een heel simpele plot vernuftig wordt uitgewerkt. Regisseur Dan Trachtenberg zorgde in 2016 voor het immens genietbare 10 Cloverfield Lane en weet nu opnieuw indruk te maken door de knappe wijze waarop hij zijn personages een uitweg laat vinden, daarbij ten volle gebruik makend van de specifieke locatie. De wilde natuur blijkt een verrassend decor dat de film ook nog eens enorm visueel aantrekkelijk maakt. 

De twee protagonisten, beide overtuigend neergezet, komen erg geloofwaardig over in hun overgave en focus. Hun perikelen worden opwindend in beeld gebracht, waardoor Prey nu en dan erg intens wordt en aldus zelfs verrast. Deze prent beschikt duidelijk over veel meer kwaliteiten dan zijn genre en de voorafgaande reeks doen verwachten. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien