In Pursuit of Silence

Genre: documentaire | Duur: 1u21 | 2015 | Release: 4 Mei 2016 | Land: VS, Japan, Belgiƫ, Duitsland, China, Groot-Brittanniƫ | Regie: Patrick Shen | Cast:

In een tijd waarin we langer en harder moeten werken, een tijd waarin onze smartphones een verlengstuk van onszelf zijn geworden en een tijd waarin we allemaal onze mening moeten uiten via blogs en sociale media, dreigen we de stilte te vergeten. Stilte is niet zomaar de afwezigheid van geluid, maar het biedt ook rust. Hierdoor kom je terug in contact met jezelf en krijg je opnieuw aandacht voor zaken die belangrijker zijn. Dit is geen spirituele zedenles, maar het uitgangspunt van In Pursuit of Silence. Deze meditatieve documentaire onderzoekt het belang van stiltes in het dagelijkse leven en hoe we de waarde ervan zijn vergeten.

 

Regisseur Patrick Chen toont hoe verschillende individuen over de hele wereld de beleving van stiltes benutten. Dit varieert van Japanse theeceremonies waarbij elke handeling bewust wordt uitgevoerd, tot iemand die een gelofte om te zwijgen heeft afgelegd. De wijze inzichten zetten aan tot reflectie. Het lofwaardige is dat men de functie van stiltes niet louter reduceert tot esoterische ervaringen, maar dat de waarneming van geluiden bij stiltes net een nieuwe wereld van gewaarwording doet opengaan. Er wordt dan ook zorgvuldig gebruik gemaakt van geluid en klankkleur om stilte in al haar facetten te verkennen. Natuurgeluiden worden afgewisseld met lawaaihinder, die steeds meer als een permanente stoorzender het leven lijkt te domineren.

Deze meditatieve documentaire bekommert zich over een levensnoodzakelijke basisrecht dat we dreigen te verwaarlozen

In Pursuit of Silence is naast de vele documentaires over klimaat en milieu een openbaring over de zoveelste basisbehoefte die dreigt te worden ondergesneeuwd in onze overprikkelde samenleving. Deze film is niet zozeer een pamflet voor een utopische wereld, maar wel een bewustmaking die zich terecht bekommert over een levensnoodzakelijk basisrecht dat we dreigen te verwaarlozen. Als u uw smartphone gedurende de hele film onaangeroerd kan laten, hebt u de boodschap misschien wel begrepen.

Bert Coppens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien