Sommer Vorm Balkon

Genre: drama | Duur: 1u41 | Release: 1 Januari 2006 | Land: Duitsland | Regie: Andreas Dresen | Cast: Inka Friedrich, Nadja Uhl, Andreas Schmidt

De Duitse cineast Andreas Dresen (Willenbrock) wordt door mensen die dat kunnen weten wel eens vergeleken met Mike Leigh of Ken Loach, maar dan op zijn Duits. Zo ver zouden wij het niet willen drijven, maar deze onderhoudende tragikomedie heeft toch wel iets te bieden.We bevinden ons in Berlijn. De twee boezemvriendinnen Nike, een bejaardenhelpster en Katrin, die werkzoekend is, doen niets liever dan samen van een glas wijn genieten op hun balkon. Beiden zijn op zoek naar wat levensgeluk en zijn elkaars steun en toevertrouw.. Wanneer Nike valt voor de twijfelachtige charmes van een truckchauffeur, wordt de vriendschap op de proef gesteld. Karin, die graag eens een glaasje drinkt, komt in een depressie terecht.De protagonisten uit Sommer Vorm Balkon komen uit de lagere sociale klasse en modderen maar wat aan. Ze hebben weinig zekerheden in het leven. Dat betekent niet dat Dresen ons een typisch, zwaarwichtig sociaal-realistisch drama voorschotelt. De perikelen van de twee vriendinnen worden met een zekere lichtvoetigheid geserveerd en af en toe valt er zelfs wat te lachen. Toch blijft deze film met beide voeten op de grond. Er bestaan veel mensen als Karin en Nike en Dresen wijst ons toch subtiel op een aantal maatschappelijke problemen.Dresen wijst geen schuldige aan en komt aldus minder ernstig en minder hard uit de hoek dan Loach of Leigh. Dat maakt zijn film echter ook iets minder essentieel. Toch is dit een fatsoenlijke poging om een publiek te boeien met iets betekenisvol.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien